Sakset/Fra hofta

Bølgene over utnevnelsen av Per-Willy Amundsen som ny justisminister ser ikke ut til å legge seg så lett. Venstresiden har enda ikke greid å svelge at Sylvi Listhaug har vært en dundrende suksess som Innvandrings- og integreringsminister. Og nå kommer denne bitre pillen i form av nok en innvandringskritisk minister fra Frp.

Her trengs et helt team av krisepsykiatrikere for å bistå den måpende og sinte opposisjonen. Hvordan kunne Erna våge å gjøre noe sånt! Skulle hun ikke ha innrømmet at det var feil å utnevne Sylvi istedet? At innstramningen på asylfronten er gått for langt. At hun angrer. Men nei, for Erna er en strateg. Hun har neste valg i sikte. Utnevnelsen av Per-Willy Amundsen var ingen tilfeldighet.

I Dagsrevyen onsdag forsvarte Erna Solberg sitt valg. Konfrontert med Per-Willy Amundsens tidligere uttalelser om innvandring kontret Erna med at det er forskjell på personlige meninger og regjeringens politikk. Hun sa at EØS-motstandere har sittet i regjering og forvaltet EØS-avtalen og NATO-motstandere har måttet gå med på at de må være for NATO når de er i regjering og vi har hatt politikere som har ment at være nærmeste allierte har vært en trussel for verdensfreden, men som likevel kunne sitte i regjering i Norge.

Touché.

Uten å ha vært tilstede ved budsjettforhandlingene så er det lett å se at både Erna og Siv må ha vært møkklei (i mangel av et mer dekkende ord) av Hareide og Skei Grande. Erna må ha vurdert nøye hvilke konstellasjoner som kan åpenbare seg foran neste valg. Det er slitsomt med disse minipartiene som med sine kjepphester skal forkludre politikken og skape slitasje i regjeringssamarbeidet. Hvorfor ikke bare kvitte seg med dem? Tenk om Stortinget kunne hevet sperregrensen til 6%! In your dreams.

Venstre befinner seg heldigvis stadig under sperregrensen. Skei Grandes håndtering av Rygge-saken gjorde nok sitt. Hun føler seg forlatt av Solberg som har «tatt et skritt til høyre» som om det skulle være noen selvmotsigelse å være konservativ for en høyrepolitiker. Selv tror Skei Grande at hun er med i miljøbevegelsen til De Grønne. Til Nrk sier Skei Grande:

Trine Skei Grande (V) sier rett ut at utnevnelsen av Amundsen er et skritt mot høyre og bort fra Venstre og KrF. Hun mener det er betenkelig at Amundsen skal styre justisdepartementet sammen med innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

– De er begge klimafornektere og de har begge en retorikk når det gjelder innvandring som er problematisk, sier Grande.

På Facebook har gruppen «Nei til Trine Skei Grandes flyseteavgift» fått nær 80.000 følgere. Folk er lei av politikere som påfører folk en politikk som ikke rammer dem selv.

Men hva er alternativet for Erna? Senterpartiet? Eller hvorfor ikke bare sørge for at regjeringspartner Frp blir litt større og sterkere slik at man ikke trenger disse irriterende småpartiene som maser og kjaser i ett sett?

Mange av Frps velgere er desillusjonerte. Politikken deres kommer ikke sterkt nok frem fordi de hemmes av «grønne» Venstre og «humanistiske» Krf. Vi ser at flere forsøker å starte opp andre småpartier som skal være «til høyre for» Frp. Men det går dårlig. Det tar tid å etablere seg og i startfasen tiltrekker man seg alt mulig rart av personer med egne agendaer. Og de mangler politisk teft og erfaring. Så de går rett på trynet.

Disse velgerne som ønsker noe mer til høyre enn Erna kan tilby fra Høyre (uten å fremmedgjøre sine egne velgere) kan lett lokkes tilbake til Frp hvis bare Frp får en mer innvandringskritisk profil. Sylvi har tatt støyten i mediene lenge nå. Hun har vært reneste hakkekyllingen. Per-Willy Amundsens utnevnelse har allerede tatt bort noe av presset fra henne og samtidig gitt mange Frp-velgere troen tilbake på at partiet ikke har glemt sine fanesaker.

Venstre er et synkende skip med Trine Skei Grande ved roret og de kristne i Krf har glemt hva kristendommen står for der de legger seg langflate for alt som har med islam å gjøre.

Ernas sikreste kort for neste valg er et tospann med et sterkt Frp.