Nytt

Trine Skei Grande skrøt i sin landsmøtetale uhemmet av hva Venstre får til i regjering med Høyre og Frp. Og Venstre-lederen har stadig håp om å få med KrF.

Grande brukte det aller meste av talen til å forklare, begrunne og forsvare hvorfor det var riktig av Venstre å gå inn i en regjering hvor også Frp er med.

– Hjertelig velkommen til landsmøte i regjeringspartiet Venstre. Hvem hadde trodd det da vi var i Ålesund for ett år siden? sa Grande, som straks erkjente at hun hadde kvaler med å gå i samtaler med Frp.

– Det var ikke et lett valg. Det er det vanskeligste valget jeg noen gang har gjort som partileder, sa Grande.

Overfor NTB utdyper hun:

– Det brøt med en tradisjon vi har hatt om hvilke partier vi samarbeider med. Det er alltid krevende å måtte velge et nytt skritt når det du gikk til valg på, ikke var mulig å gjennomføre.

Fra krise til regjering

For ett år siden lå Venstre stabilt under sperregrensen og var i dyp krise. Ved valget fikk partiet støtte fra 4,4 prosent av velgerne, men på grunn av intern splittelse var det ikke gitt at Venstre ville gå i sonderinger og regjeringsforhandlinger.

Grande viser til at samarbeidet med Frp kom i stand fordi det ikke var mulig å få til Venstres foretrukne modell, nemlig et samarbeid med Høyre og KrF med Erna Solberg som statsminister.

– Da måtte vi se på hvordan vi kunne få gjennomslag for mest mulig Venstre-politikk, og gikk i sonderinger, sier hun.

Grande er trygg på at Jeløya-plattformen har overbevist skeptikerne i eget parti om hva det var mulig å få til i posisjon.

Vil ha med KrF

Grande understreket i talen at Venstre i valgkampen var nøye med ikke å «slamre igjen dørene», og er et parti som er klar for å ta ansvar. Hun kom også inn på at KrF har valgt å stå utenfor samarbeidet på ikke-sosialistisk side etter valget.

– Det er viktig å si at vi ville ha med oss KrF, men at vi ikke fikk dem med hele veien denne gangen. Men jeg håper det endrer seg, sa Venstre-lederen.

Hun understreket igjen mantraet om at Venstre har gjort Norge grønnere, rausere og mer sosialliberalt.

Konkret trakk hun fram vern av sårbare områder i Lofoten, Vesterålen og Senja og videreføring av elbilfordeler på den grønne siden. For Venstre er dessuten rusreform, med behandling i stedet for straff, tredeling av foreldrepermisjon, gratis kjernetid også for SFO og gjeninnføring av en bistandsminister viktige markeringssaker.

Asylnyhet

Grande hadde også en liten nyhet på integreringsområdet i ermet i sin tale. Fra 14. mai kan asylsøkere på spesielle integreringsmottak få arbeidstillatelse.

– Det har ganske enkelt Venstre fikset, slo Grande fast, til stor applaus fra salen.

– Det er en stor meningsløshet at asylsøkere ikke får lov til å jobbe, men bare må sitte på et mottak og vente. Hva slags integrering får vi da? spurte partilederen.

Regjeringen vedtok i september 2016 å etablere en prøveordning, der fem integreringsmottak skulle teste ut hver sin modell for raskere integrering. Etableringen av slike mottak var et av de viktigste tiltakene i regjeringens integreringsmelding.

Venstre skal ta stilling til ni ulike uttalelser på en rekke ulike politikkområder på helgens landsmøte på Gardermoen. Samtidig skal partiet behandle en vidtrekkende resolusjon om teknologi.

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!