Nytt

Venstres ledertrio satt samlet på partileder Trine Skei Grandes stortingskontor i timene før sentralstyret skulle møtes for å ta fatt på regjeringsdiskusjonen.

– Vi er godt forberedt, sa nestleder Terje Breivik på vei ut fra Grandes kontor, tre timer før sentralstyret skulle møtes på Venstres grupperom på Stortinget klokka 16.

Sentralstyret skal fredag kveld forberede helgens landsstyremøte, som skal holdes på Stortinget. Der vil diskusjonen gå om Venstre skal innlede formelle regjeringsforhandlinger med Høyre og Fremskrittspartiet, eller om de skal fortsette som samarbeidsparti – med eller uten en samarbeidsavtale.

Diskutere form

– Vi skal ha en diskusjon om hvilken form og hvor forpliktende samarbeidet på borgerlig side skal være framover, sa partilederen til NTB fredag morgen.

Etter møtet med nestlederne Breivik og Ola Elvestuen avviste Grande å gi ytterligere kommentarer. Hun har flere ganger gjort det klart at politisk gjennomslag for Venstres saker og verdier vil avgjøre veien videre.

Nyttige innspill

Både Venstres stortingsgruppe og medlemmer av sentralstyret har fartet landet rundt de siste ukene for å ha møter med fylkeslag og lokallag. Der har spørsmålet om fortsatt blåblå regjering eller en nydannet blågrønn regjering vært tema.

– Det har vært nyttig for partiledelsen å få innspill, understreker Grande.

Hun forteller at diskusjonene med grasrota både har handlet om politiske saker, hvordan partiet skal få mest mulig gjennomslag – og hvordan det borgerlige samarbeidet på Stortinget skal forvaltes framover.

Tre statsråder

Sonderingene mellom Venstre og regjeringspartiene har foregått på ledernivå og med nestledere gjennom hele høsten. Senest denne uken har det vært møter i statsministerboligen.

Statsminister Erna Solberg (H) bekreftet allerede i oktober at både politikk og posisjoner var tema. Spørsmålet er hvor mange statsråder Venstre vil få dersom partiet velger å gå inn i regjering. Høyre og Frp skal etter det NTB erfarer ha tilbudt Venstre tre statsråder, med en klar forståelse av at Venstre kan komme til å kreve fire plasser rundt kongens bord.

Vurdere alternativer

Alternativet til regjeringsdeltakelse er en ny samarbeidsavtale eller en friere opposisjonsrolle, som den Venstre har inntatt etter valget.

Drøftingene både i sentralstyret og landsstyret kommer til å foregå bak lukkede dører. Men i løpet av helgen, trolig lørdag kveld eller søndag formiddag, kommer partilederen til å åpne dørene for å oppsummere diskusjonen.

– Da vil dere nok få svar på mye av det dere lurer på, lød Grandes løypemelding til NTB tidligere denne uken.

Ingen Hagen-effekt

På Stortinget var all oppmerksomhet rettet mot valget av nye medlemmer til Nobelkomiteen fredag. Det endte med at Frp-nestor Carl I. Hagens drøm om en plass i komiteen ble knust. Venstre var en del av stortingsflertallet som sørget for det.

Men Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi avviser at eventuell irritasjon over Venstre i så måte kaster skygger over sonderingene – og eventuelle forhandlinger som måtte komme.

– Vi mener at Venstre har brutt avtalen på borgerlig side der vi var enige om å fordele posisjoner mellom oss, Nobelkomiteen inkludert. Men regjeringsspørsmålet og de samtalene foregår på et annet nivå, og har ikke noe å gjøre med konstitueringen av Stortinget, sa Limi til NTB.

Kjøp Kent Andersens bok her!