Carl I. Hagens kandidatur til Nobelkomiteen blir tema i flere møter på Stortinget torsdag. FrP holder fast ved sin støtte til partiets nestor.

Venstres Abid Raja vil under et møte i Stortingets presidentskap torsdag morgen foreslå at valget av nye Nobelkomité-medlemmer utsettes til januar. Hensikten er innen den tid å få på plass regler som hindrer Hagen i å bli medlem av komiteen.

– Nobelkomiteen begynner ikke å jobbe med neste års fredsprisvinner før i februar 2018. Jeg tror komiteen vil leve fint med at nye medlemmer velges i andre uken i januar, sa Raja til VG sist helg.

Fristen for å nominere kandidater til neste års nobelpris går ut 31. januar. FrPs Morten Wold, som også er visepresident på Stortinget, sier han vil gå imot Rajas forslag.

– Jeg må si at jeg synes det er ufint. Jeg synes ikke det er Stortinget verdig, sier Wold.

Klokken 12 skal samme sak diskuteres i det såkalte valgutvalget, der stortingspresidenten og de parlamentariske lederne sitter. Der vil FrPs parlamentariske leder, Hans Andreas Limi, gjenta at Hagen er og forblir partiets kandidat til Nobelkomiteen, trass i oppfordringene fra andre partier om å finne et annet navn.

Hagen lanserte selv enda en mulig løsning på flokene i et intervju med Dagbladet tirsdag. Der foreslo han å søke permisjon fra Stortinget hver gang han innkalles, dersom han blir medlem i Nobelkomiteen.

– Jeg vil begrunne permisjonssøknadene med at mitt verv i Nobelkomiteen er så viktig at jeg bør innvilges permisjon. Da vil det være opp til Stortinget i plenum å bestemme om Nobelkomiteens uavhengighet av Storting og regjering er så viktig at permisjonssøknaden blir innvilget. Med denne erklæringen bør innvendingene mot mitt kandidatur være borte, sier Hagen.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.