Hallstein Bjercke (Venstre). Foto: Annika Byrde / NTB

Venstre vil ikke samarbeide med KrF og FrP i Oslo. I stedet vil de gå i forhandlinger med Høyre om et mindretallsbyråd. I bakgrunnen lurer MDG.

I utgangspunktet lå det nå an til et borgerlig flertallsbyråd i hovedstaden, med H, Venstre, FrP og KrF. Etter åtte år med rødgrønt byråd så velgerne mulighet til å at de borgerlige kunne samle seg om et styre.

Men nå kan det gå mot en temmelig uryddig situasjon, siden Venstre trekker seg ut av samtalene. NTB melder om saken.

– Avstandene er for store, sier Venstres Hallstein Bjercke til Avisa Oslo.

Høyre ønsker et bredt borgerlig byråd med Venstre, KrF og Frp. Partiene skulle etterplanen runde av sonderingene mandag, men det ble ikke noe av.

Tirsdag melder nemlig Venstre at de trekker seg fra samtalene.

– Vi er åpne for å gå i forhandlinger med Høyre og å danne mindretallsbyråd med dem. Så vet Høyre at vi også når som helst er klare i forhandlinger med MDG, sier Bjercke til Avisa Oslo.

Avstanden til KrF og FrP er særlig stor i spørsmål om klima og miljø, rus og verdispørsmål, ifølge ham.

– Sonderingene har ikke gjort oss trygge på at avstanden ville vært noe mindre i forhandlinger, og det er derfor ikke grunnlag fra vår side for å gå videre til forhandlingsstadiet med KrF og FrP, sier Bjercke til Avisa Oslo.

I FrP er man lett oppgitt over at Venstre på denne måten, og så raskt, river grunnen bort fra et borgerlige flertallsbyråd:

– Det er synd at Venstre trekker seg fra videre sonderinger. Fremskrittspartiet har vært tydelig på at vi ønsker å forhandle med alle de borgerlige partiene, etter valget viste at velgerne i Oslo vil ha en ny politisk retning. For FrP er politisk gjennomslag viktigst, som å fjerne eiendomsskatten, rehabilitere veiene og styrke eldreomsorgen, sier FrPs Magnus Birkelund.

Høyres Eirik Lae Solberg omtaler situasjonen i Oslo-politikken som alvorlig. Han inviterer til møte med de borgerlige partiene klokka 14 tirsdag.

– Velgerne har stemt for et politisk skifte i Oslo ved å gi de fire borgerlige partiene flertall. Det er derfor vårt felles ansvar å sørge for at Oslo får en ny politisk retning og et nytt byråd, sier Lae Solberg til NTB

Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg har tidligere vært tydelig på at et samarbeid med MDG er uaktuelt. Mange borgerlige velgere krysser nå fingre i håp om at han vil stå ved dette løftet, også etter valget. Se sak under.

Hovedstaden vil uansett kunne gå en noe mer kaotisk periode i møte, i og med at det tegner til på bli et mindretallsbyråd. Det gir gjerne en nokså politisk uforutsigbar og uryddig situasjon i rådhuset, der man må forhandle for flertall fra sak til sak.

Les også: 

MDG prøver seg, men får en kald skulder fra Høyre i Oslo

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.