Leder i Oslo MDG, Sigrid Z. Heiberg. Foto: Annika Byrde / NTB

Leder av Miljøpartiet De Grønne (MDG) i Oslo, Sigrid Heiberg, utelukker ikke at MDG går inn i byråd med Høyre. Så langt er Høyre avvisende til dette.

Spørsmålet om et borgerlig byråd der MDG inngår dirkete eller fungerer som støtteparti, er blitt aktuelt etter at valgresultatet i Oslo ble klart.

Høyre har ikke flertall alene med enten FrP eller Venstre, begge partier trengs. Men Venstre og FrP er nokså lunkne til å samarbeide med hverandre.

Venstre har vært spesielt tydelige på at de ikke vil i byråd med Fremskrittspartiet.

Dermed oppstår ulike alternative kabaler, som blant annet et Høyre/Venstre byråd som får med seg MDG, og på den måten sikrer et flertall. Dette er et alternativ også Venstre har snakket varmt om.

Det var slik MDG kom seg inn i byråd sist også, for å sikre et flertall sammen med to andre partier (Ap og SV). Da ble MDG sittende i åtte år, og har hatt ansvar for en rekke omstridte prosjekter.

Partiet har erklært at de fortsatt «har mye ugjort» i hovedstaden, for eksempel når det gjelder utbygging av nye sykkelveier. Derfor ser MDG nå etter nye muligheter for å sitte i byrådet, også et Høyre-samarbeid:                                                                                                                                                .

– Jeg vil ikke utelukke det, men nå må partiet sette seg ned og bli enige om veien videre, sier Sigrid Heiberg til Aftenposten.

NTB melder om saken.

– Jeg er i utgangspunktet veldig positiv til et samarbeid med Venstre, men vi vil aldri åpne for et samarbeid med Frp, sier Heiberg.

Et avgjørende spørsmål her blir dermed hva Høyre mener om å ta med seg MDG inn i et byråd. Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg har ved flere anledninger utelukket et slikt samarbeid. Han mener de politiske avstandene er for store.

Men i den type politisk hestehandel som gjerne finner sted i bakkant av et valg, kan tidligere erklæringer av denne typen raskt være glemt.

Skulle Høyre inngå et samarbeid med MDG, er det sannsynlig at mange Høyre-velgere vil oppleve det som frustrerende, til og med som et svik.

Nettopp det å bli kvitt MDG fra styre og stell, har vært et viktig poeng for mange av dem som stemte Høyre.

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

;

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.