Byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Sirin Hellvin Stav (MDG). Foto: Javad Parsa / NTB

Det har vært et åpent spørsmål om hvorvidt MDG kan sitte i byråd også med de borgerlige i Oslo. Nå går MDG ut og  avviser et slikt alternativ.

MDG sitter i dag i byråd og styrer hovedstaden samme med Arbeiderpartiet og SV.

Her har MDG fått gjennomført mye av sin til dels svært omstridte politikk på samferdselsfronten, som massiv utbygging av sykkelveier, fjerning av tusenvis av parkeringsplasser, stenging av gater for biltrafikk og påfunn som gatekunst, utekontorer, sykkelhoteller og  og sykkelverksteder.

Ap og SV har sittet mer eller mindre passivt og sett på at MDG har brukt milliardbeløp på denne typen formål.

Men ifølge meningsmålingene før valget er det uvisst om dette byrådet får velgernes tillit til å fortsette. Det er en mulighet for at de borgerlige kan få byrådsmakten, etter åtte år med rødgrønt styre.

Hvor plasserer det MDG? Det har vært spekulert i om MDG kan komme til å fortsette også i et borgerlig byråd, og danne flertall sammen med Høyre og Venstre.

Men nå avvises et slikt alternativ fra MDGs side.

– Høyre har kjempet mot mye av vår grønne og sosiale politikk, så de politiske forskjellene gjør det unaturlig med et samarbeid, sier miljø- og samferdselsbyråd Sirin Stav (MDG) til Avisa Oslo .

Uttalelsen kommer som et tilsvar til fremstøt fra de borgerlige. Krefter i Høyre og ikke minst i Venstre har vært til dels positive til et samarbeid med MDG.

Høyres Eirik Lae Solberg åpnet for MDG-samarbeid allerede samme kveld han ble byrådslederkandidat, og Venstre har ikke lagt skjul på at et MDG-samarbeid er det de drømmer om.

Flere målinger har gitt en slik konstellasjon flertall i Oslo.

Stav sier imidlertid nå at skillelinjene i Oslo-politikken er ganske avklart, og at et fortsatt rødgrønt samarbeid er MDGs alternativ «A, B og C».

Tordner mot Høyre

Samtidig går hun ut mot Høyre.

– Høyre vil bygge motorveier i øst og vest som vil fylle byen vår med biler, støy og eksos, stanse sykkelvei etter sykkelvei, redusere klimaambisjonene, kutte i bylivssatsingen og er skeptisk til mer sunn mat i skoler og barnehage. Det er ikke et særlig godt utgangspunkt for samarbeid, sier Stav.

– Vi er åpne for å samarbeide med de partiene som vil støtte et rødgrønt byråd. Så opplever vi at Høyre er klare på at de går til valg på et borgerlig byråd bestående av Høyre, Frp, Venstre og KrF, fortsetter byråden.

Venstre: – Vi er et borgerlig parti 

Avisa Oslo har bedt Oslo Venstre kommentere muligheten for å gå i rødgrønn retning.

– At MDG inviterer oss til å bytte side er for så vidt hyggelig, men Venstre er et borgerlig parti i det liberale sentrum. Derfor bør det være enklere for et blokkuavhengig parti som MDG å samarbeide med Venstre og Høyre, enn det er for oss å samarbeide med SV, kommenterer fylkeslagsleder Grunde Almeland.

– Venstre ønsker et blågrønt byråd med Høyre og vi har også invitert MDG til samarbeid. Hvis valgresultatet gir et annet flertall enn i dag håper jeg MDG vil benytte anledningen til å få gjennomslag for god grønn politikk sammen med Venstre og Høyre, og holde fløypartiene unna makt, sier Almeland.

Mange Oslo-velgere vil være lettet over utsiktene til at MDG nå forsvinner ut av maktposisjon i byen, og dermed ikke kan påføre byen mer av de de allerede har gjort. Men de kan glede seg for tidlig.

Men om FrP og KrF gjør et like dårlig valg i Oslo som målingene antyder, vil det være vanskelig for Høyre og Venstre å kunne få noe flertall uten nettopp MDG.

En del kommentatorer vil derfor mene at forhandlinger mellom H, V og MDG fortsatt kan bli en realitet, dersom de rødgrønne ikke får flertall.

Les også: 

MDG vil fjerne to av seks felt på hoved­vei inn til Oslo og erstatte dem med sykkelvei

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.