Kan ikke love noe: Høyres byrådslederkandidat i Oslo, Eirik Lae Solberg avviser ikke helt et MDG-samarbied. Foto: Heiko Junge / NTB

Fremskrittspartiet krever at Høyre garanterer at de ikke vil samarbeide med MDG i de store byene. Høyre vil ikke gå med på kravet.

Mange velgere er redde for at at man ikke blir kvitt det ytterliggående MDG uansett hvilken av blokkene som vinner.

MDG har allerede samarbeidet flere steder med Ap og SV, noe store deler av velgerskaren har opplevd som svært ødeleggende for lokalpolitikken som har vært ført.

Til tross for liten oppslutning fra velgerne, har MDG klart å utnytte sin maktposisjon til å presse gjennom upopulære, kostbare og ofte komplett uforståelige prosjekter. Flere steder har lokalmiljøer vært rasende på MDG påfunn.

Mange som i år stemmer borgerlig, motiveres av tanken på at de nå endelig kan bli kvitt nettopp MDG fra styre og stell.

Men hva om Høyre tar MDG inn i et samarbeid, for å sikre eget flertall enkelte store byer? For en del borgerlige velgere kan det oppleves som å dolkes i ryggen av partiet de stemte på.

Nå krever FrP at Høyre spiller med åpne kort, og sier klart fra om noe slikt kan bli aktuelt.

NTB melder om saken.

– Vi ønsker en garanti fra Oslo Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg om at Høyre ikke vil samarbeide eller gå i byråd med MDG etter valget. Det fortjener velgerne et svar på, sier førstekandidat Magnus Birkelund i Oslo Frp til Aftenposten.

MDG har styrt Oslo sammen med Arbeiderpartiet og SV siden 2015, men formelt er de et blokkuavhengig parti som kan samarbeide både med høyre- og venstresiden.

Birkelund og partileder Sylvi Listhaug vil ha garantier for at Høyre ikke vil samarbeide med MDG i de store byene.

Listhaug krever rett og slett en sentral stoppordre fra Høyre mot å sette seg rundt forhandlingsbordet med MDG.

Men fra Høyres side kommer det ingen tydelighet i så måte. Høyres nestleder Henrik Asheim vil ikke imøtekomme kravet fra Frp-lederen.

– Det ville være rart å nekte våre lokalpolitikere å sitte rundt et forhandlingsbord for å prøve å finne flertall for vår politikk, sier han.

Heller ikke Høyres byrådslederkandidat i Oslo, Eirik Lae Solberg, gir noen eksplisitt garanti, men sier at det er unaturlig for Høyre å samarbeide med MDG.

– Høyre går til valg på et samarbeid med Venstre, Frp og KrF, sier han.

Dette kan være tankevekkende og skremmende opplysninger for en del som vurderer å stemme Høyre. De risikerer å få et blått styre med MDG på slep, hvilket av en del fryktes å bli like ille som under de rødgrønne.

MDG skeptisk til Høyre-samarbeid

MDG-leder Arild Hermstad sier i en kommentar til NTB at MDG går til valg på «mer miljøvennlige, rettferdige og skapende byer, med bedre luft, flere grønne møteplasser og mindre sosial ulikhet».

– Det er det stikk motsatte av Frps politikk, og derfor vil vi ikke samarbeide med dem. Hvis Høyre og Venstre skal samarbeide med Frp, vil folk oppleve mer eksos, mer biltrafikk og større forskjeller, legger han til.

Men politikk er slu hestehandel. Det som ikke er klokkeklart lovet (og knapt nok det), er lite verdt når kyniske politikere setter seg rundt bordet med en eneste oppgave for hånd: Å mele sin egen kake.

Velgernes mening betyr lite dagen etter et valg.

Les også: 

MDG-Trædal vil gjøre byen enda trangere, og ser for seg «timinuttersbyen»

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.