Eirik Lae Solberg (H). Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Eirik Lae Solberg skal lede byrådet hvis Høyre kommer til makten i hovedstaden etter valget neste år. Han vil ikke lukke døra for MDG.

Ifølge NTB er Høyre svært innstilt på å overta styringen i Oslo, etter det rødgrønne byrådet som ved valget vil ha sittet med makten i åtte år.

Mange tradisjonelle Høyre-velgere setter muligens kaffen i halsen når Høyres byrådslederkandidat erklærer at han gjerne samarbeider med det ytterliggående miljøpartiet MDG:

– Jeg synes ikke vi skal utelukke noen. Vi ønsker velkommen alle som vil føre byen i en blågrønn retning, sier Eirik Lae Solberg (51) – nyvalgt byrådslederkandidat for Oslo Høyre – til Avisa Oslo.

MDG bidro til å kaste Høyre ut av byrådskontorene etter valget i 2015, da partiet valgte å samarbeide med Arbeiderpartiet og SV – et byråd som siden da har vært avhengig av Rødts støtte for å få flertall i bystyret.

Byrådet ble gjenvalgt i 2019, men kastet kortene to år senere, da Rødt stemte for et mistillitsforslag mot MDGs Lan Marie Berg. Raymond Johansen (Ap) stablet raskt på beina et nytt byråd, utgått av de samme partiene og med de samme folkene – men uten Berg som ble erstattet som miljø- og samferdselsbyråd av Sirin Stav.

MDG definerer seg som et blokkuavhengig parti, som i prinsippet klan samarbeide til begge sider for politikkens midtstrek.

Det viktigste for MDG er å ha innflytelse, slik at de kan fortsette å gjennomføre sine omstridte prosjekter i byen, som stenging av gater, fjerning av p-plasser, bygging av milevis med sykkelveier osv.

Vil stoppe sløsing

Solberg og tidligere barneombud Anne Lindboe (51) stilte uten motkandidater under nominasjonsmøtet i Oslo Høyre mandag kveld og ble valgt ved akklamasjon til byrådslederkandidat og ordførerkandidat ved valget neste år.

– Dette betyr fantastisk mye for meg. Og takk for at jeg får Anne som makker til å vinne tilbake byen. Vi gleder oss voldsomt til valgkampen, sa Eirik Lae Solberg etter at han og Lindboe ble valgt.

Eirik Lae Solberg ivrer ifølge Høyres kandidatpresentasjon blant annet for «bedre økonomisk styring av byen».

– Sløsingen, kostnadene og overskridelsene må ned slik at vi får til mer, sier han i presentasjonen.

Enkelte vil stusse over hvordan en ambisjon om fornuftig pengebruk skal kunne forenes med et samarbeid med MDG. Se link til tidligere sak om dette under.

Ordførerkandidat Anne Lindboe mener det viktigste for Høyre i et nytt byråd er at  å fange opp alle som sliter, og ikke føler seg sett i Oslo:

– Kvinnehelse, psykisk helse, eldreomsorg og barn som har behov for ekstra støtte på skolen, er blant områdene der det skal merkes at Høyre sitter i byråd igjen, sier hun.

I et intervju med Aftenposten i forkant av nominasjonsmøtet, medgir Lindboe at hun ble overrasket da hun ble kontaktet av nominasjonskomiteens leder, Kristin Clemet. Hun sier tok tid før hun forsto at Høyre var hennes parti.

Også Lindboe sier hun mener det er fornuftig å holde døra åpen for MDG.

Les også: 

MDGs elleville pengebruk: Finnes det spor av fornuft?

Velkommen til møte:

 

To gode bøker av Kent Andersen, bestill dem her:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.