Byrådsleder Eirik Lae Solberg presenterer det nye Oslo-byrådet onsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB

Det borgerlige Oslo-byrådet starter med å erklære at byen skal bli «grønnere». Det er nesten så man får følelsen av at MDG fortsatt sitter ved roret.

Eirik Lae Solberg (H) presenterte onsdag formiddag Oslos nye byråd. Han og det øvrige byrådet lover at Oslo skal bli en grønnere by og tryggere for barn.

Det var antagelig ikke akkurat de punktene velgere som er lei av MDG/Ap/SVs styre gjennom åtte år, nå ønsket å høre.

Det nye byrådet består av politikere fra Høyre og Venstre, som skal styre med støtte fra Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti.

– Vi skal jobbe for å gjøre den fine byen vår enda bedre, sa Lae Solberg fra trappen utenfor rådhuset.

Den nye finansbyråd, Hallstein Bjercke (V) skynder seg å tillegge at byen nå skal bli bli «grønnere».

– Vi skal ta vare på naturen og lage flere parker og grøntområder. Vi skal kutte klimagassutslipp, og vi skal gjøre det sammen med innbyggerne. For ingen skaper verdens beste by alene, sier han.

Oslos har blitt kvitt MDG, men har fått Venstre i stedet. En del venter i spenning på å se om dette blir noen forbedring, eller om det bare blir mer av det samme.

NTB-Amalie Vadla melder om saken

Mindretallsbyråd

Venstre får tre fagbyråder, Høyre fire. I tillegg er altså både byrådsleder Eirik Lae Solberg og ordfører Anne Lindboe fra Høyre, mens varaordfører er Frps Julianne Ofstad.

Høyres byråder i tillegg til Lae Solberg er helsebyråd Saliba Andreas Korkunc, skolebyråd Julie Remen Midtgarden, kulturbyråd Anita Leirvik North og byråd for byutvikling James Stove Lorentzen.

Fra Venstre er Hallstein Bjercke ny finansbyråd, Marit Kristine Vea er samferdselsbyråd og Julianne Ferskaug er byråd for sosiale tjenester.

Mange vil sukke dypt når de ser at Venstre har fått nettopp samferdselsbyråden. Det var den posisjonen MDG gjennom åtte år brukte til å rasere store deler av byens vei- og trafikksystem, i et evig korstog for å forsure hverdagen mest mulig for alle som eier bil.

Det lover i så måte dårlig at Venstre i utgangspunktet var svært positivt innstilt til å få med MDG i byrådet, eller som støtteparti. Nå ble det i stedet et mindretallsbyråd med Frp og KrF som støttepartier.

Men sant skal sies, det nye byrådet lover faktisk å øke bevilgningene til asfaltering av veier, og fjerne avgift for  beboerparkering i deler av byen.  Ordet «sykkelsatsning» er heller ikke nevnt.

Men få tror at Venstre vil iverksette noen storstilt reversering og fjerning av MDGs mange påfunn.

Hensyn til barn og miljø

Flosklene kommer tett når den nye byrådslederen forteller hva han vil gjøre de neste fire år:

– For meg er jobb nummer én å gi barn og unge i Oslo en best mulig start på livet, og at de får muligheten til å forme sin egen fremtid, sier Lae Solberg i en pressemelding.

Han peker på skolen som en viktig arena for barn og unge, og vil jobbe for å gjøre den enda bedre i hovedstaden.

I tillegg skal altså Venstre bidra til at byen blir enda «grønnere» enn det MDG klarte å få til.

Fjerner eiendomsskatten

Ett tydelig, ikke sosialistisk lyspunkt fremheves likevel: Eiendomsskatten skal fjernes. Dog ikke over natten, men «i løpet av perioden».

Her er en kort oppsummering av punkter fra tiltredelseserklæringen:

* Fjerne eiendomsskatten på bolig i løpet av perioden.

* Gjøre det billigere å reise kollektivt, blant annet ved å redusere prisen på månedskortet til 499 kroner i løpet av perioden.

* Innføre fritidskortet, som skal gjøre det mulig for barn å delta på fritidsaktiviteter uavhengig av foreldrenes økonomi. Det settes av 100 millioner kroner til dette.

* Gi flere gratis kjernetid i barnehagen.

* Doble bevilgningene til asfaltering og utbedring av veiene i Oslo.

* Opprette flere parker og grøntområder, blant annet på Økern.

* Gjøre beboerparkering utenfor Ring 3 gratis.

* Gjennomgå kommunens eiendomsportefølje med mål om å selge bygg og eiendommer som står ubrukt eller har lav utnyttelse.

En del velgere vil savne at det fremheves punkter knyttet til kriminalitetsbekjempelse. Mange kjenner seg for tiden urolige over sikkerheten i Oslo, selv om forrige byrådsleder Raymond Johansen omtalte den som en «trygg by».

Syretest: Hva vil Lae Solberg gjøre med MDGs parkeringspåfunn i Maridalen?

Den nye byrådsleder Lae Solberg (H) var blant dem som tidligere i år protesterte heftig mot at MDG med hard hånd fjernet p-plasser ved utfartsstedet Hammern i Oslo.

– Nesten så jeg ikke tror det, sa da en bestyrtet Eirik Lae Solberg til Avisa Oslo.

Nå har han fått muligheten til å vise at han er en politiker som står ved sine ord. Med et pennestrøk kan han og byrådet bare oppheve dette påfunnet.

Gjør han dette, vil det være et tegn på troverdighet og handlekraft. Lar han det være, viser han at Oslo har fått nok en pratmaker som byrådsleder. Enkelthandlinger kan ha stor symbolkraft.

Document vil følge med, og se hvor lang tid det tar før noe her blir gjort. Documents lesere som ferdes i det aktuelle området, kan gjerne komme med innspill og oppdateringer. Se sak under.

Les også: 

MDG får gjennomgå for fjerning av p-plasser ved utfartssted: – Skam dere

Ny bok fra Document, bestill i dag:

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.