Byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Onsdag kom Oslo-byrådets siste budsjettforslag før de borgerlige overtar. De rødgrønne vil ha økt skatt på næringseiendom, og bruke nye milliarder på sykkelvei.

Etter åtte år som byrådsleder la Raymond Johansen onsdag frem sitt siste budsjettforslag det kommende året. Forslaget er utarbeidet av Ap, SV og MDG.

Budsjettet for neste år er på totalt 100 milliarder kroner, opplyser byrådet i en pressemelding. Driftsbudsjettet er på 78 milliarder kroner, mens 22 milliarder kroner er foreslått satt av til investeringer.

NTB melder om saken.

– Årets budsjettforslag tar Oslo videre i den tydelige progressive retningen vi har vært på siden 2015. Budsjettforslaget viderefører og forsterker byrådets mange velferdsløft som gratis aktivitetsskole, gratis skolemat og løft for klima og miljø, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Han legger til:

– Samtidig tar vi på alvor at vi møter en befolkning i endring, blant annet med et kompetanseløft i eldreomsorgen, sier  Johansen.

Mer eiendomsskatt

Blant de grepene som gjøres i budsjettet, er å øke eiendomsskatten på næringseiendom fra 3,0 til 3,9 promille. Det skal gi 315 millioner kroner mer i årlige inntekter, heter det i pressemeldingen.

Det kommer også satsinger på kollektivtrafikk og ikke minst på MDGs fanesak sykkelveier. Byrådet foreslår å øke driftstilskuddet til Ruter med om lag 1,2 milliarder kroner over de neste fire årene.

– Byrådet setter av over 2 milliarder kroner til forbedring av sykkelveinettet de neste fire årene. Målet for 2024 er å etablere eller oppgradere 20 km med sykkeltilrettelegging. Samtidig vil byrådet prioritere prosjekter som tetter hullene i sykkelveinettet, heter det i pressemeldingen.

Slike «siste budsjetter» før man går av, bærer gjerne preg av at man legger ut flest mulig tiltak og forslag som er vanskelige for etterfølgeren å endre på. Det er en slags politikkens «den brente jords taktikk».

Det nye borgerlige byrådet vil uansett få hendene fulle med å rydde opp etter åtte år med rødgrønt styre, av mange kalt vanstyre.

Ikke minst er nå svært mye av stillinger innen administrasjon i kommunen nå besatt med personer som «passer godt» til å arbeider under en rødgrønn ledelse. Dette gjelder i stor grad for eksempel etater for samferdsel, klima og miljø etc.

Høyre: Ap-løfter var verdiløse

Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg er ikke imponert over de rødgrønnes forslag til budsjett.

– Nå ser vi at Aps løfter i valgkampen om at eiendomsskatten ikke skulle øke, ikke var noe verdt. Dette er dessverre et eksempel på at dagens byråd ikke klarer å prioritere. I stedet sender de regningen for utgiftsveksten til innbyggerne og bedriftene og ber dem prioritere, skriver Solberg i en SMS til Aftenposten.

Men nå får Høyre mulighet til å gjøre noe med dette, og med andre poster de ikke liker i de rødgrønnes budsjett.

For det rødgrønne byrådet går av 25. oktober, og erstattes da av et byråd trolig bestående av Høyre og Venstre, som i sin tur vil stå for et revidert budsjett.

Eirik Lae Solberg opplyser at en reduksjon i det kommunale skattenivået er blant grepene de vil gjøre, og legger til at de kommer tilbake til detaljene i løpet av høsten.

Mange borgerlige velgere, og ikke minst Høyre-velgere, har forventninger til at det gjøres noe drastisk med hele eiendomsskatten, ikke bare for næringseiendom. Et utbredt krav er at denne skatten må fjernes i sin helhet.

Dessuten er det mange som har sett seg grundig lei av MDGs tøylesløse bruk av milliarder på sykkelveier knapt noen forstår hensikten med, og andre, bil- og trafikkfiendtlige tiltak det rødgrønne byrådet har presset på byens befolkning gjennom åtte år.

Her er det mye å gripe fatt i for et nytt, borgerlig byråd. Spørsmålet er om Venstre vil spille på lag i så måte, eller innta rollen som et slags borgerlig MDG og bare fortsette i samme spor.

Les også: 

Ap in memoriam

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.