Sakset/Fra hofta

Det er ille nok at en «løs kanon» som Venstres Abid Raja dummer seg ut ved nærmest å kalle sine regjeringspartnere for nazister. Men virkelig ille blir det når partileder Trine Skei Grande presterer å støtte det groteske overtrampet. Har det rablet for hele partiledelsen?

Det er ikke godt å si hva Venstres nestleder og stortingsrepresentant Abid Raja trodde han skulle oppnå ved å «brunbeise» sine regjeringspartnere i FrP. Kanskje så han for seg at han skulle få applaus fra det meste av det politiske Norge?

Det gikk ikke akkurat slik.

Mye tyder på at dette kanskje var årets minst gjennomtenkte og aller tåpeligste utspill i norsk politikk til nå, hvilket sier en del.

Nå får Raja gjennomgå på alle fronter. En mer eller mindre samlet presse tar avstand fra den typen retorikk Raja her benytter. Et sted går grensen for pøbelatferd.

Omtales som «forsøpling» 

I Dagens Næringsliv går man så langt at man bruker ordet «forsøpling» om det Raja har levert. Det er ikke dagligdags at den typen uttrykk tas frem i de større mediene for å omtale et angrep på FrP.

Blant de medier som er oppgitt over Rajas lavmål er også i Nettavisen . Der er den ellers nokså venstreorienterte blogger Arild Rønsen krystallklar i sin fordømmelse av Raja:

 «Jeg er uenig med Fremskrittspartiet i det meste, men nazister er de ikke. Og det fins ingen god grunn til å slå Frp i hartkorn med de virkelige nazistene – de som kler seg i uniform og roper på hvit makt, skriver han.»

Men Raja har også ved tidligere vist noe som kan minne om ukontrollerbar antipati mot FrP-politikere, og da i særdeleshet Sylvi Listhaug. Enkelte vil derfor kanskje mene at man ikke kan forvente stort bedre av Raja, og at det er der hans nivå ligger.

Når en leder viser seg som alt annet enn en leder

Desto mer oppsiktsvekkende er det da å se hvordan partileder Trine skei Grande håndterer saken. Det eneste ansvarlige å gjøre i hennes posisjon, er selvfølgelig å ta avstand fra Rajas tarvelige utspill. Hun kunne i tillegg benyttet anledningen til å mane til folkeskikk i politikken generelt, og ikke minst i relasjonen mellom partier og personer som sitter i regjering sammen. Det ville vært en partileder og en statsråd verdig.

Men svake valgresultater og gryende strid rundt hennes lederskap i Venstre har tydeligvis gått kraftig utover klarsynet til Grande. For utrolig nok presterer hun å erklære «støtte» til sin nestleder i hans åpenbare overtramp.

Man tror knapt det man ser.

Har Grande overhodet forstått hva Raja sa? Vil hun virkelig melde seg selv og partiet Venstre på i den brunskvettingen hennes nestleder bedriver?

Det hele vitner om en partileder som nesten befinner seg i panikk-tåke, og sier hva som helst for å unngå mer uro og splid internt.

«Denne elendigheten av et parti»

Skei Grande demonstrerer samtidig en personlig dømmekraft som kan oppfattes foruroligende med tanke på at hun faktisk sitter som statsråd i regjeringen. I en krisesituasjon vil hun ta del i ta store og viktige avgjørelser for landet. Da kan det bli behov for en betydelig større grad av klar tenkning enn det Trine Skei Grande nå oppviser.

Erna Solberg har vært tydelig, men samtidig fattet i sine uttalelser om hva hun mener om Rajas utspill. Men formodentlig er hun fly forbannet på kammerset.

Det er likevel bare småtterier i forhold til stemningen dette har skapt i FrP. På Facebook sier tidligere justisminister Per-Willy Amundsen klart fra:

«Grensen er nådd. Denne elendigheten av et såkalt «parti» kan vi ikke dele regjering med. Hvis ikke Abid Raja ber om unnskyldning, vil jeg forlange at samarbeidet avsluttes. Det går en grense. Nå er det nok! Nå er jeg lei!», erklærer Amundsen.

Det lover ikke akkurat godt for det videre firepartisamarbeidet.

Blir det virkelig Abid Rajas dumskap som skal torpedere Erna Solbergs flertallsregjering?

Det er kanskje å gjøre Raja til noe større og viktigere enn han er.

Les også