Trine Skei Grande elsker å være kulturminister. Facebook-profilen hennes oppdateres i ett sett med videoer fra møter med kjente og ukjente mennesker. Foto: Skjermdump fra Facebook.

På Dagsrevyen onsdag slo man fast at Trine Skei Grande «baksnakket» Abid Raja. Gjorde hun det? Kan man baksnakke for åpen mikrofon?

NRK gjør Raja til offer. Skei Grande beklaget, men Erna Solberg forsøkes presset til å si at hun burde be om unnskyldning. Det holder ikke med beklagelse for NRK. Slik forsøker NRK å slå politisk mynt på Skei Grandes utbrudd.

Så mye synes klart: Det er motsetninger mellom Skei Grande og parlamentarisk leder og finanspolitisk talsmann Abid Raja. Det kan gå på personlighet og ambisjoner. Raja ser ut til å ha en partileder i maven. Maven har vokst. Det liker nok ikke Skei Grande.

Partiet sliter og har ligget under sperregrensen i snitt siden sommeren.

Saken som utløste utbruddet er vel verdt å merke seg: Støtten til HRS. Erna Solberg bekreftet onsdag at det var kommunaldepartementet ved hennes egen statsråd Jan Tore Sanner som besluttet å kutte støtten med en halv million. Sanner må ha visst at det var som å henge ut en rød klut for FrP. Likevel gjorde han det og øste penger ut over alle NGO-ene på motsatt side, selv Antirasistisk senter fikk millionøkning for å kompensere for bortfall av tippemidler.

Det er tydelig hvilken side regjeringen tilhører.

Man kunne være fristet til å si at regjeringen foregriper Marrakesh-traktaten der det står at medier som diskriminerer og stigmatiserer skal miste offentlig støtte.

Norsk Presseforbund, Redaktørforeningen og Journalistlaget burde ta denne trusselen mer alvorlig: Det er slik den omsettes i praksis.

Raja gjorde noe som provoserte Skei Grande: Da regjeringen signaliserte at den ville reversere kuttet, gikk Raja ut og sa at det ikke stemte. Det var ingen slik enighet.

Det var å sette seg opp mot Skei Grandes autoritet. Raja gjorde noe utillatelig: Han demonstrerte oppsetsighet og samtidig markerte han det på et tema hvor Skei Grande og resten av ledelsen vet at han har et annet publikum. Raja spilte for galleriet, sitt eget.

Med fremmedkulturelle som Raja i fremskutt posisjon er det et spørsmål hvilket parti som først skal bli innvandrernes parti, særlig muslimenes. Selv om Ap får de fleste stemmene kan det tenkes at en profilert politiker som Raja har et potensial. Det kan komme godt med når gallupene er som de er.

Når Rajas oppsetsighet og markering fikk de følger den fikk, skyldes det omstendighetene: Skei Grande satt i Madrid med Centerns Annie Lööf og hadde tatt seg et glass. Da hun fikk en telefon fra møtet i Stortinget, blåste hun ut. Henrik Åsheim hadde nok ikke forestilt seg hva som ville skje, og hadde satt henne på høyttaler.

Slik ble dette en skandale og Raja sykmeldte seg.

Skei Grande har et problem med temperament og alkohol. Raja har andre problemer.

De tar mye plass i et parti som ligger på 3,5 prosent.

 

Kjøp «Hypermoral» av Alexander Grau fra Document Forlag her!