Sylvi Listhaugs (Frp) terrorutspill har skapt politisk storm, og flere politikere i Høyre slår nå tilbake og ber justisministeren beklage.

Listhaug delte fredag et bilde på Facebook av maskerte, væpnede menn med teksten: «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet. Lik og del». Dette var en motreaksjon på at stortingsflertallet dagen før sa nei til forslaget fra Frp og Høyre om at Justisdepartementet skulle kunne frata norske fremmedkrigere passet uten at det avgjøres i en domstol.

Mens politikere fra flere partier kritiserer Listhaug, avviser statsminister Erna Solberg (H) anmodningen fra Støre om å irettesette justisministeren. Samtidig har flere andre Høyre-politikere vist sin misnøye med Listhaug-utspillet på Twitter ved å skrive «Nei, verken liker eller deler statusen til Sylvi Listhaug. Den bør slettes og beklages».

Både Tina Bru, leder i Høyres kvinneforum, tidligere kunnskapsminister Henrik Asheim og stortingspolitiker Stefan Heggelund har tatt i bruk disse ordene, ifølge Bergens Tidende.

Utfordring til Ap
I en epost til NTB lørdag forklarte Listhaug innlegget som en utfordring til Arbeiderpartiet og partileder Jonas Gahr Støre.

– Støre selv har tatt selvkritikk for å ikke ta innvandringspolitikk nok på alvor, og de har sagt at de skal være strenge. I praksis viser de det motsatte, skriver Listhaug.

– Vi lever i en usikker tid hvor vi trenger nødvendige verktøy for å bekjempe terror og trygge landet vårt. Hvis Ap ikke liker å få kritikk for at de stemmer ned dette forslaget, er de velkommen til å snu, fortsetter justisministeren.

– Uakseptabelt
Støre krevde lørdag at statsminister Erna Solberg (H) tar stilling til Listhaugs Facebook-utspill.

– Enten står Erna Solberg bak Listhaugs utspill. Eller så synes hun det er greit med en privatpraktiserende justisminister. Begge deler er uakseptabelt, skriver partilederen.

Solberg minner om at det å bekjempe terror er essensen i saken. Stortingsflertallet gjør det vanskelig å oppnå regjeringens ønske om å sette rikets sikkerhet først, før andre behov, sa Solberg til NTB lørdag. Hun avviser anmodningen om å irettesette Listhaug, og mener Ap må se seg selv i speilet.

Facebook-innlegg
KrF-leder Knut Arild Hareide er blant dem som skrev «takk» til Høyre-politikerne på sosiale medier lørdag kveld. Han sier til Bergens Tidende at det Listhaug har gjort, forsøpler hele den politiske debatten.

– Min første reaksjon da jeg så denne statusen var: er dette falskt? Er det en hacking på gang? Jeg har såpass forventninger til landets justisminister at hun forstår rollen sin som statsråd.

Venstre-leder Trine Skei Grande ønsker en bedre og mer redelig debatt og skriver på sin Facebook-side at hun «har forståelse for at Listhaug er skuffet over å ikke få støtte for forslaget sitt, men kritikken hun retter mot Ap er totalt urimelig. Dette er ikke måten å føre en saklig politisk debatt om terrorbekjempelse på».

– Villedende propaganda
SVs Karin Andersen sier til NTB at Listhaug med sin forklaring avslører at saken ikke handler om å bekjempe terror, men om generell innvandringsmotstand.

– Det er uakseptabelt og useriøst av Listhaug, og også av statsminister Solberg å ikke stoppe dette straks. Det en statsråd gjør og sier, hefter hele regjeringen for, sier Andersen.

– Å spille på terrorfrykt med forslag som kun handler om streng innvandringspolitikk og i tillegg setter rettsstaten til side, og så beskylde dem som ikke vil støtte slike forslag for å støtte terrorister, er villedende propaganda for å piske opp frykt og hat mot politiske motstandere og noen av landets innbyggere. Det er politisk lavmål, sier hun.

(©NTB)

 
 

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!