Statsminister Erna Solberg la ned krans på vegne av regjeringen på Utøya 22. juli 2015, sammen med AUF-leder Mani Hussaini og Ap-leder Jonas Gahr Støre. Det er ikke sikkert hun får gjøre det igjen. Hussaini har «forståelse for dem som sier det er vanskelig å ha henne der».

AUF vurderer for første gang ikke å invitere statsminister Erna Solberg (H) når ungdomspartiet samles på Utøya for å minnes de døde etter 22. juli-terroren.

– Når hun ikke tar på alvor det Arbeiderparti-hatet vi så godt vet hva fører til – og som hennes statsråder nører oppunder – blir mange av dem som opplevde terroren på Utøya lei seg og redde, sier AUF-leder Mani Hussaini til NRK.

Han bekrefter at AUF er i dialog med Støttegruppen etter 22. juli om hvorvidt statsminister Erna Solberg (H) skal inviteres til Utøya til sommeren for å markere at det er sju år siden 69 mennesker ble drept under AUFs sommerleir. Hussaini mener justisminister Sylvi Listhaug (Frp) «puster på det samme hatet» som drev Anders Behring Breivik til å begå terrorhandlingene.

– Det har vært veldig fint å ha Solberg med på minnemarkeringene på Utøya. Men når hun ikke tar avstand fra det hatske og konspiratoriske budskapet til justisministeren denne helgen, har jeg forståelse for dem som sier det er vanskelig å ha henne der, sier Hussaini.

Føler seg spyttet på

Det siste utspillet til justisminister Sylvi Listhaug (Frp) på Facebook, med et bilde av maskerte og bevæpnede, mørkhudede menn og teksten «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet», har vakt voldsomme reaksjoner, også utenfor arbeiderbevegelsens rekker.

Også kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanners (H) beskyldning om at Ap-leder Jonas Gahr Støre trekker «22. juli-kortet» som svar på kritikken fra Listhaug har bidratt til raseriet blant medlemmene i AUF. Aftenposten gjengir en tweet fra Helén Ingrid Andreassen, som var på Utøya 22. juli, til Solberg og Sanner: «Hold dere unna minnemarkeringene fra nå av».

«Jeg føler du spytter på meg», skriver påtroppende fylkesordfører Tarjei Jensen Bech i Finnmark til Sanner.

Statsråden beklaget raskt søndag at han i det aktuelle VG-intervjuet brukte formuleringen «22. juli-kortet».

Solberg: AUF bestemmer

– Det virker som om Solberg ikke ser at dette ikke bare er sårende, men også potensielt farlig. Vi vet hva sånt hat kan lede til, vi har opplevd det og vi forventer mer av våre fremste ledere enn det vi nå ser fra regjeringen, sier Hussaini til VG.

Statsministeren understreker at hun «har satt pris på å få delta på markeringene på Utøya sammen med AUF» overfor VG og Nettavisen.

«Det er AUF som bestemmer hvem som inviteres til markeringen på Utøya, og jeg deltar om de ønsker det», heter det i uttalelsen hennes rådgiver har formidlet.

 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok «Svindlere, svermere og sjarlataner» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂