Sylvi Listhaug i Stortinget 15. mars. Selvbiografien hennes, skrevet i samarbeid med Minerva-journalist Lars Akerhaug, lanseres tirsdag.

Jonas Gahr Støre handlet utfra «kynisk strategi» da han i mars knyttet Sylvi Listhaug til 22. juli-terroren, hevder Listhaug i selvbiografien «Der andre tier». Facebookinnlegget hun beklaget fra Stortingets talerstol «beskrev godt hva vi står oppe i», sier hun.

Fredag 9. mars la Listhaug ut et bilde av terrorister fra den somaliske Al-Shabaab-militsen med teksten: «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».

Listhaug var ikke overrrasket over at det kom kritikk, men at kritikken gikk mye lenger enn noen gang før, skriver hun i selvbiografien «Der andre tier», melder NRK.

«Selvsagt hadde jeg ventet debatt og mye kritikk, men måten dette ble vridd og vrengt på, karikert og fremstilt som noe helt annet enn det var, gikk mye lenger denne gangen enn det hadde gjort tidligere. Et innlegg som egentlig handlet om å frata terrorister statsborgerskapet, ble omgjort til å nøre opp under hatet massemorderen Anders Behring Breivik stod for», skriver Listhaug.

Selvbiografien går grundig gjennom tiden rundt innlegget og avgangen som fulgte, og det som skjedde var ikke tilfeldig, skriver Listhaug. Et par måneder før mediestormen hadde Jonas Gahr Støre klekket ut en ny strategi for et Arbeiderparti som hadde gått på nok et valgnederlag. 1. juledag publiserte Dagens Næringsliv et intervju, omtalt av Document: Nå rabler det for Støre: ABB + FrP = sant

DN intervjuet Støre i anledning Jan Kjærstads nyeste bok «Berge», som har terrorangrepet 22. juli som kulisse. Støre minner om Anders Behring Breiviks fartstid i FpU og Frp 9-10 år før terroren i Oslo og på Utøya. Til avisen sa Støre: «Ap snakker for lite om 22. juli og burde ta et større oppgjør med ekstremismen som retter seg mot Ap».

«Med dette mente Støre at han skulle ta Frp for at Breivik en kort periode var medlem i partiet. Breivik meldte seg for øvrig ut av Frp fordi vi ikke var strenge nok i innvandringspolitikken, og stod langt unna det han mente. Dette skulle kynisk brukes mot Frp, hadde Støre bestemt seg for, skriver Listhaug.»

Opposisjonen fra Rødt, via SV og Ap til Sp og KrF gjorde det klart at de ikke hadde tillit til Listhaug som justisminister. Hun gikk av 20. mars, like før Stortinget skulle stemme over mistillitsforslaget mot henne.

Knut Arild Hareide har i høst brukt Listhaug-saken aktivt som begrunnelse for ønsket om å felle Solberg-regjeringen. I boken sin skriver Hareide at Solberg skuffet ham enormt gjennom måten hun håndterte saken på i mars.

Listhaug beskriver detaljert hvordan Arbeiderpartiet brukte Facebook-innlegget hennes gjennom å koble det til 22. juli, «og dermed angripe Frp generelt og meg spesielt for å være ekstreme».

Arbeiderpartiets strategi lyktes, og mediene kolporterte Aps versjon: At det var de overlevende som koblet Listhaugs innlegg til Utøya – og at det skjedde umiddelbart, spontant – etter at Listhaug publiserte sitt innlegg. Men, som Document skrev 20. mars, var det ikke akkurat slik det skjedde: Avslørt: – Det var en PR-rådgiver i Ap som koblet Listhaugs utspill til Utøya-terroren.

Listhaug:

«Først etter en hel arbeidsdag kommer det en Twitter-melding fra kommunikasjonsrådgiver i Ap, Bjørn Tore Hansen, som kobler innlegget mitt på Facebook til 22. juli ved å si at akkurat 9. mars, dagen jeg la det ut, er premieredagen for filmen om Utøya. Ingen gjorde denne koblingen før dette, men etter denne Twitter-meldingen eksploderte det. AUF-leder Mani Hussaini hoppet på, det samme gjorde tidligere AUF-leder Eskil Pedersen.»

Kort etter rullet partiet frem det grove skytset, de nøye planlagte innleggene til Jonas Gahr Støre og Raymond Johansen, skriver Listhaug.

«Fra tiden min i First House har jeg god innsikt i hvordan Ap jobber med å innarbeide begreper og stemple motstandere og deres politikk. Når de har bestemt seg for en strategi, setter de i gang et voldsomt apparat av representanter, ansatte og partilojalister som pøser ut det samme budskapet i sosiale medier. Stempling er en effektiv måte å diskreditere motstanderen din på, og Ap er nok blant de mest kyniske i bransjen når det kommer til bruken av det som hersketeknikk.»

– Ble så opprørt at jeg gråt

«I talen til landsstyret mandag 13. mars sa Jonas Gahr Støre: «Vi har en justisminister som bevisst, kalkulert nører opp under akkurat det hatet som tok så mange liv 22. juli». Jeg trodde nesten ikke mine egne ører. Han la skylden for det som var bakgrunnen for at uskyldige ungdommer ble kaldblodig myrdet av Norges verste massemorder og terrorist, på meg, skriver Listhaug.

Jeg ble så opprørt at jeg gråt. Mediene derimot lettet ikke på et øyelokk. Det var tydeligvis helt greit å sammenligne meg med Anders Behring Breivik.»

I en epost til NRK kaller Ap-leder Jonas Gahr Støre det Listhaug skriver i boken, for absurd lesning.

– Dette er konspirasjonsteorier. Listhaugs Facebook-innlegg som anklaget Arbeiderpartiet for å være mer opptatt av terroristers rettigheter enn nasjonens sikkerhet, spredte frykt og uro, det erfarte jeg selv i meldinger fra overlevende etter Utøya 22. juli, skriver Støre.

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂