Mediene har fôret oss med denne versjonen: Det var de overlevende som koblet Listhaugs innlegg til Utøya – og det skjedde umiddelbart, spontant – etter at Listhaug publiserte sitt innlegg. Men George Gooding hadde en gnagende mistanke.

De overlevende fra Utøya reagerte spontant på Listhaugs Facebook-innlegg. Det har vi fått høre i alle mulige kanaler, men stemmer den historien?

Mediene har gitt inntrykk av at det var de overlevende som koblet Listhaugs innlegg til Utøya, og at det skjedde umiddelbart etter at Listhaug publiserte sitt innlegg, skriver George Gooding på sin blogg.

Sylvi Listhaug ble anklaget for å såre de overlevende etter 22. juli, basert på et Facebook-innlegg om et lovforslag om å ta statsborgerskapet fra fremmedkrigere. Men hva skjedde egentlig?

Det ville Gooding finne ut av, og det startet med en mistanke: Han syntes koblingen var «spekulativ og anstrengt».

Han begynte å kartlegge hva som skjedde da Listhaugs utspill ble koblet til til Utøya-filmen om 22. juli. Gooding søkte på Twitter og Facebook etter utsagn som kunne knyttes til koblingen. Han lette etter røttene, etter de første meldingene.

Han gikk gjenom innlegg på sosiale medier 8. og 9. mars, men fant ikke den påberopte spontane reaksjonen: «Det tok en hel arbeidsdag før noen skulle finne på å koble Listhaugs utspill til Utøya-filmen. Og det begynte i Arbeiderpartiets PR-avdeling», skriver Gooding.

I desember intervjuet Dagens Næringsliv Ap-leder Jonas Gahr Støre. Han sa at partiet hans hadde snakket for lite om 22. juli og at de burde ta et større oppgjør med FrPs rolle i den forbindelse.

Det har for øvrig vært svært stille om dette intervjuet. Document var så godt som alene om å omtale det: Nå rabler det for Støre: ABB + FrP = sant

Noen måneder senere krever Støre en unnskyldning fra Sylvi Listhaug for å ha spredt retorikk som han og andre i Arbeiderpartiet hevder minner om retorikken til Anders Behring Breivik.

Denne tweeten fikk titalls retweets og hundrevis av likes, mange av dem fra folk tilknyttet Arbeiderpartiet, skriver Gooding. Bjørn Tore Hansen er kommunikasjonsrådgiver i Arbeiderpartiet:

Det gikk altså en hel arbeidsdag før noen i kommunikasjonsavdelingen til Arbeiderpartiet bestemte seg for å knytte Listhaugs utspill til Utøya-filmen, og dermed til 22. juli.

Det var Arbeiderpartiets PR-avdeling som etablerte denne påstått «åpenbare» koblingen, konkluderer George Gooding.

Men så løsnet det: Mange Arbeiderparti-folk, inkludert overlevende etter 22. juli-terroren, begynte å gjenta dette budskakapet.

2 timer etter Hansens Twitter-innlegg, rykket partisekretær Kjersti Stenseng ut og gjentok budskapet. I mellomtiden hadde Åsmund Aukrust, Tarjei Jensen Bech og Tonje Brenna gjentatt det samme.

Utover kvelden meldte AUF-leder Mani Hussaini og Eskil Pedersen seg med og gjentok 22. juli-koblingen.

Lørdags formiddag 10. mars, etter et par presseoppslag basert på utsagnene til overlevende etter 22. juli nevnt over, var det klart for meldinger fra Raymond Johansen og Jonas Gahr Støre.

Før dette skjedde, gikk debatten forholdsvis saklig om Listhaugs utspill.

Jon Helgheim, FrPs innvandringspolitiske talsmann, sa det samme som Listhaug på Dagsrevyen 21 kvelden før.

Ingen foreslo noen 22. juli-kobling til Helgheims utspill denne kvelden. George Gooding konkluderer:

En gjennomgang av fakta viser at det ikke var noen saklig grunn til å koble 22. juli og Utøya-filmen til Listhaugs innlegg – og at denne koblingen ble startet av Arbeiderpartiets egne PR-folk.

Kommunikasjonsrådgiveren som startet det hele, la ut dette på Facebook noen uker før stormen startet:


I ettertid er det lett å se dette som et forvarsel om det som skulle komme.

Arbeiderpartiet skulle endelig få sitt oppgjør.

Hevnens time var inne.

 

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂