Sakset/Fra hofta

Dagbladet diktet fritt om at Jonas Gahr Støre fikk livvaktbeskyttelse av PST på grunn av «knallharde angrep» fra Listhaug.

Under tittelen «Støre og Hareide har fått drapstrusler» skrev Dagbladet tirsdag at Støre hadde fått livvaktbeskyttelse fra PST etter å ha blitt angrepet av Sylvi Listhaug i hennes avskjedstale, skriver George Gooding på sin blogg.

Ingressen gikk slik:

«Ap-leder Jonas Gahr Støre fikk i dag livvaktbeskyttelse av PST, etter de knallharde angrepene fra Sylvi Listhaug, og drapstrusler.»

Dagbladet skrev blant annet at Listhaug «benyttet anledningen til å gå i strupen på Jonas Gahr Støre». Artikkelen inneholdt sitater fra talen Listhaug holdt på tirsdag, og konkluderte:

«Den direkte årsaken er, etter det Dagbladet erfarer, Sylvi Listhaugs angrep mot Støre, og de særdeles ampre angrepene i kommentarfeltene i sosiale medier mot Ap-lederen, som har fått PST til å reagere.»

Problemet med Dagbladets historie var bare at PST hadde gitt Støre livvakter dagen før.

Dagbladet har i all stillhet endret avsnittet der de gjorde denne direkte koblingen, skriver Gooding. Det fremgikk ingen steder i artikkelen at den var blitt endret.

Først etter at George Gooding publiserte sin for Dagbladet svært pinlige avsløring, kom avisen med en «presisering», plassert på samme side som selve artikkelen.

Da var skaden allerede skjedd. Inntrykket av at Sylvis avskjedstale var den direkte foranledningen til at Støre måtte ha beskyttelse fra PST, var allerede befestet hos avisens lesere.

Hvor mange som allerede hadde lest artikkelen ville finne på å gå tilbake til den for å lese den en gang til?

 

Dagbladets «presisering»:

«Dagbladet presiserer
I den første versjonen av denne saken hadde vi formuleringer som kunne leses som at det var Listhaugs angrep i avskjedstalen som var årsaken til at Støre har fått livvakter. Dette beklager vi.

Det er situasjonen rundt Listhaugs avgang – utløst av Facebook-posten hvor hun skrev at Ap setter terroristenes rettigheter foran nasjonens sikkerhet – og angrepene mot Støre i kommentarfeltene i sosiale medier etter dette, som vi har fått opplyst er årsaken til at PST har satt inn livvakter.

Saken er blitt endret underveis. Det er helt vanlig i redigeringen av saker i en løpende nyhetsdekning. Feil skal rettes opp. Får vi ny informasjon, legger vi den til.»