For første gang er det flere som vil ha Erna Solberg som statsminister enn Jonas Gahr Støre. Forskjellen er tydelig: 42,5 mot 39,8, men blir enda tydeligere når man ser bakover: Så sent som i fjor vår lå Støre 18 prosentpoeng foran.

For nøyaktig ett år siden var det 50,9 mot 32,4 i Støres favør. Da var han på sitt mest populære kontra Solberg. Denne statsministermålingen speiler partibarometeret til NRK i forrige uke, der Arbeiderpartiet gikk ned over fire prosent fra forrige måling.

Noe har skjedd. på mindre enn ett år. Hva? Politisk kvarter tok opp at Ap er blitt utydelig. Partiet inngår forlik på forlik med regjeringen, men har ingen egen politikk. Parlamentarisk nestleder i Høyre, Nikolaj Astrup, kunne innkassere poeng:

– Siden 2013 har Arbeiderpartiet bedt om ti forlik, uten å ha fremmet noen forslag om løsninger innenfor de områdene de har bedt om forlik, sier Astrup i NRKs politiske kvarter.

Innvandrings- og asylpolitikken har dominert som ingen annen den senere tid. Gahr Støre vil alltid bli husket som den som foreslo 10.000 syriske flyktninger til Norge. Så kom lavinen av migranter og det skal godt gjøres ikke å se en sammenheng mellom de to. Gahr Støre inviterte, liksom Angela Merkel gjorde det. Begge fikk svar.

Ap hadde dermed et behov for å stramme inn, og stilte seg i hovedsak bak de 40 innstrammingstiltakene innvandringsminister Sylvi Listhaug la frem i romjulen. Trond Giske var klar på det. Men så begynte vinglingen. Gahr Støre bidro selv til det da han var mer opptatt av retorikken enn innholdet. Helga Pedersen var enda mer negativ, men hennes stemme veier ikke like tungt. Mer tellet det at AUF-leder Mani Hussaini åpent kritiserte moderpartiet og ville ha dissens på flere punkt.

I pro-asylleiren er alle innstramminger av det onde. NGOer som NOAS finner alltid noe negativt og mediene spiller på lag med dem. KrF og Venstre deltar også i den moralske utpressing, men de kan tillate seg ting som et stort ansvarlig parti ikke kan.

Arbeiderpartiets ledelse har sett skriften på veggen, men de klarer ikke ta den helt inn over seg. Båndet til SV er brutt. SV har stilt seg utenfor et asylforlik. Den friheten benytter de til å angripe Ap fra venstre for å profilere seg. Nå er det plutselig Aps handlingsrom som er blitt mindre: Skal partiet fri til pro-asylleiren eller stille seg bak innstrammingskursen? Med Listhaug som statsråd betyr det at FrP kan innkassere mesteparten av gevinsten. Det svir. Ikke alle klarer være med på det. Men hva er alternativet?

 

http://www.nrk.no/norge/erna-mer-populaer-enn-jonas-1.12756295

 

http://www.nrk.no/norge/_-ap-mangler-egen-politikk-1.12757026

ernasolberg2_portrett