Innenriks

Mens mediene konstant messer om at regjeringens grunnlag er tynnere enn i 2013, og nærmest oppfordrer KrF til å utnytte situasjonen – Hareide er ikke vond å be – kan det være det forholder seg stikk motsatt på et viktig område som oljeleting.

Jonas Gahr Støre røpet tirsdag at han godt kan tenke seg å gå sammen med Høyre og FrP for å få gjennom konsekvensutredning for områdene sør for Lofoten. Da vil Venstre og KrF bli satt ut av spill. Miljø er Venstres fanesak.

Erna har dermed et sterkt forhandlingskort. Hvis Hareide skal vise seg like troløs og drive samme utpressingspolitikk som forrige periode, kan Erna effektivt parkere dem.

At Støre allerede når varsler at han kan tenke seg å stemme med de blåblå for konsekvensutredning er oppsiktsvekkende. «Lofoten» er en rød klut for alle partiene til venstre for Ap: De ser bokstavelig talt rødt hvis de hører ordene «konsekvensutredning» og «Lofoten» i samme setning.

– Vi skal ha gjennomslag for mest mulig av Aps politikk. Jeg deler ikke ut enkeltsaker nå, men dette er en av flere saker jeg skal jobbe for når jeg kommer tilbake til Stortinget.

– Så det kan bli en sak dere kan samarbeide med regjeringen om?

– Ja, en av flere saker. (NTB)

Støre og Ap taper mye goodwill til venstre for seg. Støre utelukket før valget samarbeid med MDG og Rødt. Det gir Erna større handlingsrom i forhold til V og KrF.

Ap er splittet: Støre tør ikke utfordre oljelobbyen. Det er der makta ligger.

Journalistisk venstreparti tør heller ikke helt fortelle sine velgere at Norge først og fremst er en oljenasjon. Det er den rikdommen som gjør omlegging til grønn politikk mulig. Men et slikt kompromiss er utenkelig for den sterke moralismen som venstresiden er preget av. Der gjelder ikke pragmatisme, men absolutter. Enten det er i spørsmål om asyl eller miljø.

Støre var selv med å fyre opp under moralismen med sitt forslag om 8.000 ekstra kvoteflyktninger. Denne Over Ævne-politikken fyrer opp under kravene om å stenge Lofoten, Vesterålen og Senja for oljeleting og MDGs mål om å legge ned hele oljenæringen er en logisk konsekvens av denne moralismen.

Det er ikke sikkert at Støre selv forstår at han selv fyrer opp under en moralisme som blir uhåndterlig på et livsviktige område som olje.

Hver gang venstresiden setter Listhaug i gapestokk fyrer de opp under en moralisme drevet av et sinne som blir uregjerlig politisk.

Slik mister man kontroll over egen politikk.

Det skaper et handlingsrom for Erna. Kanskje den pragmatiske Erna har forstått den politiske korrekthets innebygde selvdestruksjon? Hun kan tvinge Venstre og KrF til å velge.

Venstre-leder Trine Skei Grande sier denne saken står øverst på partiets liste når hun skal møte de andre partilederne for å diskutere regjeringsalternativer. Hun er svært klar over at Ap sammen med regjeringen kan gi flertall for oljeleting.

– Det er derfor jeg sitter i dette rommet, sa hun til NTB på vei mellom et møte hos statsminister Erna Solberg (H) og partilederdebatten til NRK tirsdag kveld. (NTB)

Knut Arild Hareide er langt rundere og uforpliktende. Hvis han ikke kan hoppe rundt som han vil, vil KrF blekne.