Det er skuffelse i KrF over en rekke vedtak på Aps landsmøte. –På flere områder fjerner partiet seg fra oss verdimessig, mener nestleder Olaug Bollestad.

Ap-ledelsen tapte kampen om å beholde K-en i livssynsfaget KRLE. I en svært jevn votering vant motstanderne – ledet av AUF – fram.

Ap-leder Jonas Gahr Støre forsøkte senere å dempe nederlaget ved å understreke at spørsmålet dreier seg om navnet på faget og ikke noe annet. Med ettertrykk erklærte han at det er dette engasjementet handler om.

-Jeg tror alle forstår at den bokstaven som ble innført av den sittende regjering ikke har hatt noen betydning for innholdet, sa Støre på en pressekonferanse lørdag kveld.

I KrF er det imidlertid skuffelse over vedtaket, som var uavklart og helt åpent til siste stund.

– Å kutte kristendom i skole og gjøre Norge til et livssynsnøytralt samfunn, er det rakt motsatte av det vi bør gjøre i et samfunn som blir mer flerkulturelt, mangfoldig og pluralistisk, sier partileder Knut Arild Hareide.

Tegning: Thomas Knarvik

I flere måneder har spørsmålet om oljeaktivitet utenfor Lofoten vært et vanskelig tema for Arbeiderpartiet. Støre og resten av partiledelsen fikk det imidlertid som de ville, og kompromissforslaget som åpner for konsekvensutredning i Nordland VI gikk glatt gjennom.

To av de vanskeligste sakene på landsmøtet ble spørsmål om enslige mindreårige asylsøkere og arbeidsavklaringspenger (AAP). Partiledelsen ble overkjørt av landsmøtet, som ikke ville godta at AAP-perioden skal reduseres fra maksimalt fire til to år. Leder av programkomiteen Hadia Tajik kalte uenigheten «en ærlig sak».

– Dette var bare en liten del av en større aktivitetsreform, som både flertall og mindretall er opptatt av. Dette tåler vi å være uenige om, sa hun.

Situasjonen for enslige mindreårige asylsøkere har uroet mange i partiet, og landsmøtet endte med å slutte opp om en kompromissforslag som ble snekret sammen i siste liten for å bilegge striden. Vedtaket åpner ikke for lovendring, men krever at praksis må legges om.

Skuffelse i KrF

Arbeiderpartiet har vært tydelig på at de gjerne ønsker seg KrF som samarbeidspartner i en eventuell regjering. Flere vedtak på Aps landsmøte innebærer et steg vekk fra KrF, påpeker nestleder Olaug Bollestad.

Flere av dem var ventet – som ja til eggdonasjon og kompromisset om å delvis åpne for konsekvensutredning utenfor Lofoten.

Et vedtak som kom til som et endringsforslag underveis i landsmøtehelgen, var å innføre blodprøven NIPT til gravide som har rett på fosterdiagnostikk, altså kvinner over 38 år. Bollestad trekker fram dette vedtaket som ett av de vanskeligste for KrF å leve med.

– Vi mener at innføring av NIPT-testen fører til et sorteringssamfunn. Det er en jakt på barn med Downs syndrom, sier Bollestad, som ikke hadde ventet et slikt vedtak fra Ap.

Støre legger vekt på at Arbeiderpartiets landsmøte har laget et politisk program uten å skjele til hva eventuelle samarbeidspartier måtte mene.

– Jeg mener fortsatt det er slik at partier i sentrum kan nå flere av sine mål ved å samarbeide denne veien enn å samarbeide den andre veien. Det mener jeg like sterkt etter dette programmet, sa han.

(©NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.