KrF-nestleder Olaug Bollestad ønsker at partiet skal søke samarbeid med dagens regjering. Søndag gjestet hun Nordland KrFs ekstraordinære årsmøte.

Nordland KrF ga partileder Knut Arild Hareide drahjelp da fylkeslaget vedtok å sende fire røde delegater til partiets avgjørende landsmøte fredag.

– Flertallet i Nordland KrF ga et klart signal om et ønske om en annen retning for landet og et samarbeid med tyngdepunktet i sentrum, sier Hareide i en kommentar til NTB.

– Jeg er glad for at så mange av delegatene ønsket en bedre distriktspolitikk og en kamp mot de økte forskjellene. Det er viktig for oss som ønsker et sterkt KrF for hele landet, understreker han.

29 delegater i Nordland støttet rød side, tolv støttet blå mens seks stemte for fortsatt opposisjon.

Det ble dermed tidlig klart at én delegat vil representere mindretallet, som ønsker samarbeid med dagens regjering. Det ble imidlertid dramatikk rundt den siste delegaten, som primært ønsker en fortsatt opposisjonstilværelse.

Med 25 mot 21 stemmer ble det klart at Anne Nordkil skal representere dette alternativet på KrFs avgjørende landsmøte fredag. Hun vil subsidiært støtte høyresiden, noe som i så fall gir en fire-to-fordeling i rød favør i Nordland.

– Jeg mener at et resultat med fire som vil stemme for Ap og Sp og to for den regjeringen vi har i dag, er et rett resultat for Norland KrF. Vi besto testen. Dette er et representativt resultat for Nordland KrF, sa fylkesleder Ingelin Noresjø da hun hevet møtet søndag.

Advarte mot SV

Nordland KrF fikk besøk av parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan, KrF-nestleder Olaug Bollestad og stortingsrepresentant Tore Storehaug søndag. De tre kom alle inn på samarbeid med SV i sine taler.

– En regjeringsløsning med Ap og SV som parlamentarisk grunnlag, trekker landet mot venstre, advarte Grøvan.

– Det er ikke riktig når det hevdes at samarbeid på venstresiden styrker sentrum. SV vil få betydelig makt og innflytelse, akkurat som KrF har det i dag, la han til.

Hareide har flere ganger understreket at et samarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil trekke norsk politikk mot sentrum, fordi ingen av ytterfløyene blir representert i regjeringen.

Grøvan har tatt til orde for en «tredje vei», hvor KrF ikke går i regjering, men forblir i opposisjon som i dag og beholder Erna Solberg (H) som statsminister.

Bollestad med videre

Men Storehaug, som deler Hareides syn, minner om at en Ap-Sp-KrF-regjering ikke er nødt til å søke flertall med SV.

– I Stortinget kan den regjeringen som Hareide foreslår, få flertall med Venstre og Miljøpartiet De Grønne, SV, Høyre eller sammen med Frp, sa han.

Bollestad, som ønsker samarbeid med dagens regjering, varslet i sin tale at hun uansett utfall ønsker å være med videre i KrF.

– Hvis jeg skulle bli tapende part 2. november, at jeg ikke vinner fram, kan jeg si: Jeg vil være med fortsatt, fordi det er ikke hvem jeg samarbeider med som er det sentrale, men hva jeg samarbeider om , sa hun.

Dramaet fortsetter

163 av 190 landsmøtedelegater er nå klare. Det ser nå ut til at 71 av delegatene sier ja til et samarbeid med Ap og Sp, mens 64 delegater vil starte sonderinger med dagens regjering.

26 ønsker primært å forbli i opposisjon. Av disse har 20 høyresiden og seks venstresiden som sekundærvalg, mens én er usikker.

Etter helgens mange fylkesårsmøter er kampen mellom de to fløyene fortsatt svært jevn. Imidlertid gjenstår fylkesårsmøter i Oslo, Akershus og Vestfold mandag og Østfold tirsdag.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂