Nytt

Ap lytter til AUF og vil ikke lenger gå inn for konsekvensutredning av oljevirksomhet i det omstridte området sør for Lofoten. – Historisk, sier AUF-lederen.

– Når det gjelder Lofoten, Vesterålen og Senja, går Arbeiderpartiet inn for at disse områdene ikke konsekvensutredes, sier partileder Jonas Gahr Støre.

Han legger til at det er snakk om områdene Nordland VI, Troms I og Troms II.

Ap lytter dermed til ønsket fra AUF om å legge bort kompromisset fra 2017, som delvis åpnet for oljevirksomhet i de sårbare havområdene ved Lofoten, Vesterålen og Senja.

Støre legger til at det er flertall for dette både i fylkeslagene og på landsmøtet.

Ikke varig vern

Partiet går imidlertid ikke inn for varig vern av disse områdene, slik AUF har ønsket.

– Det er ikke et forslag om varig vern. Det er et forslag om at vi legger det til side, tar tak i alle de mulighetene havets ressurser gir der og går videre med det, sier Gahr Støre.

Allikevel er det en stor seier for AUF, i det som har vært en splittende sak på Ap-landsmøter i to tiår.

– En historisk dag for AUF! Dette har AUF-generasjoner kjempa og mobilisert for, og i dag får vi endelig ta saken over målstreken. Arbeiderpartiet lytter endelig til kravet i folket og i AUF om at vi må avklare denne saken en gang for alle, sier AUF-leder Ina Rangønes Libak.

Tap for Støre og LO

11 av 15 fylkeslag ønsket på forhånd å gjøre om på vedtaket, og de ønsker også å verne de sørlige delene av Lofoten mot konsekvensutredning. LO og partilederen er blant dem som har vært mot å gjøre om på vedtaket.

Partileder Jonas Gahr Støres har understreket at oljeindustrien skal «utvikles, ikke avvikles» og har også sagt at vedtaket fra 2017 bør stå ut stortingsperioden.

Ved kunngjøringen understreker han igjen at Ap ikke vil sette noen sluttdato for oljeindustrien, og sier Europa vil være avhengige av norsk gass i lang tid framover.

– Men vi skal være ærlige om at etterspørselen etter olje kommer til å gå ned. Det er dårlig gjort overfor dem som jobber i næringen å ikke være tydelige på det. Vi skal bidra i omstillingen, og på skuldrene av denne industrien kommer det ny fornybar industri, sier Støre.

Han peker på havvind som en av de viktigste løsningene, og legger til at det skal hjelpe Norge på veien mot å være et karbonnøytralt samfunn innen «midten av dette århundret».

LO er ikke uventet skuffet over at Arbeiderpartiet nå går bort fra programformuleringene fra 2017 om konsekvensutredning.

– Men vi er godt fornøyd med resten av formuleringene, som viser at Ap har den mest fremoverlente, industrivennlige næringspolitikken, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til VG.

 
Forhåndsbestill Oriana Fallacis bok her