Til helga er det årsmøte i Vestland Høyre, og ifølge Bergens Tidende har flere lokale Høyre-topper i et resolusjonsforslag bedt fylkeslaget gå inn for å verne Lofoten, Vesterålen og Senja. Arkivfoto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Spørsmålet om vern av havområdene i Lofoten, Vesterålen og Senja seiler opp til diskusjon på årsmøtene hos flere av Høyres fylkeslag.

Oslo Høyre var først ut med å vedta at de vil verne området, som ofte omtales som LoVeSe.

I Vestfold og Telemark ligger det forslag på bordet om å verne Lofoten, Vesterålen og Senja mot oljeboring og -leting når fylkeslaget holder årsmøte lørdag.

-Delt fylkeslag
Stortingsrepresentant Kårstein Eidem Løvaas tok dissens, som eneste medlem av resolusjonskomiteen.

– Jeg mener man fortsatt må holde muligheten åpen for å se om man finner olje eller gass der, og det er verdt å gjøre en ordentlig konsekvensutredning. Hvis man finner at det ikke er forsvarlig, får vi forholde oss til det når den tiden kommer, sier Løvaas til NTB.

Han tror saken blir et tema på landsmøtet i mars ettersom flere fylkeslag har spørsmålet oppe til diskusjon.

– Jeg gleder meg. Dette er en ekte debatt, og det er både inspirerende og motiverende, sier Løvaas. Han mener det er vanskelig å si hvor Telemark og Vestfold vil lande. Magefølelsen er at fylkeslaget er delt på midten i spørsmålet.

Forslag i Vestland
Også i Vestland Høyre blir det diskusjon om freding av Lofoten, Vesterålen og Senja. Ifølge Bergens Tidende har flere Høyre-topper spilt inn resolusjonsforslag om vern.

– Vi er helt på linje med det Oslo Høyre vedtok. Konsekvensutredning er en leteboring som i seg selv kan ha komplikasjoner for sårbare fiskeområder og ­forstyrre gytingen, sier fylkestings­representant Jana Midelfart Hoff. Det er hun som sammen med bystyrerepresentant ­Henning Warloe, Knut Vindenes og styremedlem i Fana Høyre, har signert forslaget.

Forslaget står foreløpig ikke på lista over dem som skal behandles, men det vil forslagsstillerne ta opp under møtet om det ikke endrer seg.

Hvis forslaget kommer opp, vil det utvilsomt møte motbør. Vedtaket fra Oslo fikk blant annet Høyres gruppeleder i Vestland fylkesting, Silja Ekeland Bjørkly til å reagere.

– Uklokt og skuffende, sa hun.

Rogaland forslår å videreføre
Trøndelag Høyre har også årsmøte til helgen, men der skal det ikke ha kommet inn noe forslag om dette temaet.

Neste helg følger årsmøtet i Rogaland, men der lyder forslaget på at Høyre må stå fast på å fortsette samme linje som er nedfelt i partiprogrammet. Det betyr at man går inn for konsekvensutredning for hele Nordland VI og VII og Troms II.

Troms og Finnmark Høyre laget sin egen, humoristiske vri for å uttrykke sin uenighet med vernevedtaket fra Oslo Høyre. På spøk meislet de ut en luftig resolusjon om visjonene for Oslos framtid, om å regulere NRK-tomta til vindmøllepark, omdøpe restauranten Scotsman til Denne vei og verne Oslomarka.

Nei fra Bru
Olje- og energiminister Tina Bru (H) står fast på et nei til å frede området.

– Nei, jeg er enig i det standpunktet partiet har per i dag, som er at vi må konsekvensutrede, sa hun i Politisk kvarter på NRK 1 torsdag.

Hun vil ikke kommentere spesielt at forslag kan komme på bordet også i Vestland Høyre.

– Da får de ta den debatten, sa hun.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.