Statsminister Erna Solberg ber på vegne av hele regjeringen om unnskyldning for justisminister Sylvi Listhaugs Facebook-innlegg. Hun sier saken også vil bli beklaget offisielt i Stortinget.

– Jeg forstår at uttalelser fra statsråder i Regjeringen har vært sårende for mange. Jeg vil derfor si unnskyld på vegne av regjeringen til de som vi har såret, sier Solberg til Aftenposten.

Statsministeren sier at hele regjeringen, inkludert justisminister Sylvi Listhaug, står bak unnskyldningen for Listhaugs Facebook-innlegg.

Innlegget inneholdt et bilde av terrorister i Somalia, og teksten «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».

Innlegget var over grensen, sier statsministeren.

– Jeg oppfattet nok heller ikke hvor hardt det traff både Ap og AUF som er truffet så sterkt av terror. Det må vi ta inn over oss, og at dette er annerledes i saker om terror enn i andre politiske saker, svarer hun.

Statsministeren tar selvkritikk for at ikke hun selv umiddelbart så at dette innlegget skilte seg ut fra vanlig politisk debatt, skriver Aftenposten.

– Jeg forstår derfor at uttalelser fra statsråder i Regjeringen har vært sårende for mange. Jeg vil derfor si unnskyld på vegne av Regjeringen til de som vi har såret med vår kommunikasjon. Og jeg har bedt statsråd Jan Tore Sanner fremføre den samme unnskyldningen når Stortinget møtes torsdag, sier hun.

DN: – Ba om sletting lørdag

Ifølge Dagens Næringsliv ba statsministeren allerede lørdag Sylvi Listhaug slette innlegget. Avisen har ikke fått det bekreftet av noen av de involverte.

Lørdag skal hun ha fått sin statssekretær Rune Alstadsæter til å kontakte justisminister Sylvi Listhaug. Han ba ifølge avisa statsråden om å slette bildet.

I stedet skal Listhaug ha ønsket å forsvare seg, blant annet ved å stille i mandagens utgave av NRK Radios Politisk kvarter. Det skal Solberg ha motsatt seg.

Det aktuelle innlegget ble slettet onsdag, grunnet et krav fra fotografiets rettighetshaver.

 

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her, ikke minst for å forstå hva som er skjedd med de europeiske samfunnene de siste femti årene.