Nytt

Justisminister Sylvi Listhaug ble presset til å gå lengre og lengre i sin unnskyldning. Flere ganger understreket hun fra Stortingets talerstol at hun gir en uforbeholden unnskyldning for sitt Facebook-innlegg.

– Jeg registrerer at ikke alle har opplevd dette som en uforbeholden unnskyldning. Derfor vil jeg understreke nok en gang at jeg gir en uforbeholden unnskyldning i denne saken. Jeg burde ikke lagt ut innlegget og jeg vil bidra til en saklig debatt i fremtiden, sa statsråden.

Hun gjentok også at hun unnskylder kommunikasjonen i saken fordi den har såret personer som opplevde terroren 22. juli.

– Og med det håper jeg, president, at man tror meg på at jeg faktisk mener dette fra dypest i mitt hjerte, sa Listhaug fra talerstolen i Stortinget i 12.20-tiden torsdag.

Da Jonas Gahr Støre gikk på talerstolen igjen, sa han at han tror Listhaug på at hun er lei seg:

– Jeg tar imot unnskyldningen.

Men han fortsatte å presse en allerede hardt presset minister. Han ba Listhaug si om hun fortsatt mener det hun skrev i Facebook-innlegget, at Aps holdning i denne saken truer nasjonens sikkerhet.

– Det er selvfølgelig sånn at Arbeiderpartiet ikke truer nasjonens sikkerhet, svarte Listhaug.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sa at han tar til seg at Listhaug beklager innholdet. Han utelukker likevel ikke at Ap vil stille seg bak Rødts mistillitsforslag:

– Det er spørsmål rundt tillit at det tok så lang tid og at det satt så langt inne før beklagelsen kom. At det tok seks dager svekker troverdighet i det hun sier. Det er inntrykk av at de hun gjør det under press, og ikke inntrykk av at det er en ærlig og åpen mening.

– Vil fokusere på landets sikkerhet

Like før klokken 13 kom justisminister Listhaug ut i vandrehallen og avga en kort melding til pressen. Hun sa at hun ville skifte fokus mot landets sikkerhet:

– Jeg har gitt en uforbeholden unnskyldning, og nå er min jobb å sørge for å trygge landet, bygge ut beredskapen, sette i gang bygging av beredskapssenteret og styrke PST. Vi vil følge opp punkter vi så sviktet 22. juli.

Mer ville ikke Listhaug si, og hun forlot journalistene uten å svare på spørsmål, uvanlig til Listhaug å være.

Så var justisministerens canossagang i parlamentet over, og hun forlot Stortinget.