Bildet: Igjen og igjen gikk Sylvi på talerstolen og sa at hun ba om unnskyldning for at hun ikke forsto kommunikasjonen. Hun fikk markert at hun ikke legger seg flat og Støre måtte blåse seg opp for at hun også beklaget innholdet, men da hadde beklagelsen sittet så langt inne at den var mindre verdt. 

Sylvi Listhaug ga kommunikasjonen skylden da hun ba om unnskyldning i Stortinget fredag. Først da hun ble presset av Gahr Støre, Lysbakken og Karin Andersen beklaget hun også innholdet.

-Selvfølgelig truer ikke Ap nasjonens sikkerhet, sa Sylvi. Men det var et så selvfølgelig utsagn at det var nærmest intetsigende.

Venstresidens instinkter stemte: Listhaug ville ikke beklage innholdet. Det gjorde hun kun av parlamentariske hensyn.

Også Erna har markert at det er en reell uenighet, og at det må gå an å diskutere balansen mellom rikets sikkerhet og rettighetene til jihadister.

Men her kommer Ap og AUF inn og sier at «nei, det får dere ikke lov». «Dere får ikke lov å si at vi gjør eller sier noe som svekker nasjonens sikkerhet, det er å tillegge oss meninger vi ikke har». Ap krever altså en veto på hva de selv står for. På et ideelt plan stemmer det – for alle partier: «Vi er for nasjonens sikkerhet!» Det kan alle være enige i, men ned på detaljnivå: Hva man gjør, hvordan man forholder seg til radikalisering og ekstremisme. Se det er en annen skål.

Her er det dyptgående forskjeller mellom Ap og FrP. Høyre er splittet. Noen følger anstendighetslinjen, som Jan Tore Sanner.

Erna er en mer dreven politiker. Hun sa noe viktig i Politisk kvarter i morges: Arbeiderpartiet gikk til venstre på landsstyremøtet tirsdag og omfavnet SV og Sp.

Det bestemmer også Støres oppførsel i denne saken. Han presterte å si at norsk politikk hadde endret seg sist helg. Listhaugs facebookpost hadde krysset en grense og Høyre hadde blitt med på ferden. Det er samme toner som kommer fra SV og Rødt.

Erna vet at dette er sprøyt. Ingenting er forandret. Frontene er de samme som før. Men at Ap går til venstre er noe nytt. Det forandrer Ernas kalkyle.

I et slikt landskap har hun bruk for Sylvi. Sylvi får Jonas, Moxness og Lysbakken til å se rødt. De går fra konseptene og sier ting som kun mobiliserer kjernevelgerne. Men samtidig taper de kampen om opinionen.

Derfor drev Erna damage control torsdag kveld. Hun så det blåste så sterk storm at det var på tide å ta rev i seilene.

Men i Politisk kvarter i dag var hun rolig og sterk. Hun er slett ikke svekket eller usikker. Erna vet presis hva hun gjør.

Det eksisterer en forståelse mellom Erna og Sylvi. De er begge tøffe damer, tøffere enn Siv og Grande.

Erna senser venstresidens svakhet: De går over stag. De er uten hemninger.

Dette ga programleder Lilla Sølhusvik et godt eksempel på.

Sølhusvik sa, henvendt til Støre, etter at Erna hadde beklaget facebookposteringen og Støre hadde godtatt unnskyldningen: – Men du sa jo også at Sylvi la ut meldingen bevisst og med overlegg og at hun visste hva hun gjorde – å nøre opp under hatet som kom til uttrykk på Utøya?

Avler nye ABB’er

Dermed fikk hun frem at Støre krevde noe langt mer enn en beklagelse og unnskyldning av Listhaug. Det var dette kravet som Støre også kjørte for hva det er verdt i Stortinget.

Støre og Lysbakken sier seg ikke fornøyd før Sylvi innrømmer at det er hennes retortikk som skaper nye ABB’er.

Lysbakken sa det slik: Vi har en situasjon der landets justisminister uttrykker seg som de mest konspirasjonsvillige nettkrigerne på høyresiden.

Men tror virkelig Støre og Lysbakken at Sylvi vil innrømme at hun skaper nye Utøya-mordere?

Det er her venstresiden mister kontrollen over sin egen retorikk. De anklager Sylvi for å være hard i klypa, men det er ingenting mot hva de selv sier om henne.

Mistro

Her fikk Sølhusvik i NRK frem Støres dobbeltmoral:

Hvis det er utillatelig å sette spørsmål ved Aps praksis (les:prioriteringer), hvorfor har dere lov til å sette spørsmål ved Sylvis motiver når hun sier at hun beklager av hele sitt hjerte?

Hvis dere blir fornærmet over at hun mistror dere, hvordan kan dere mistro hennes motiv, sa Sølhusvik.

Støre oppdaget ikke fellen. Han sa forklaringen er at det er forskjeller: Dvs Ap er de rene og ranke og Sylvi ikke bare appellerer til grumset, hun vet hva hun gjør.

Her er det selvsagt lett å vise til kommentarfeltet på Sylvis facebookside. Det hjelper ikke om Sylvi har tatt avstand fra disse kommentarene og sagt at de ikke snakker i hennes navn.

Misforhold

Så lenge mediene sekunderer venstresiden med eksempler kjemper hun mot overmakten.

Det må Espen Teigen ta hensyn til når han administrerer Sylvis facebookside. Det er en ubalanse i mediemakt. Facebook-posteringen hadde en saklig substans, men billedbruk og tekst gjorde at saken kunne blåses opp av motstandere som bare venter på neste skandale.

Sylvi har vist at hun er en politiker som har mye til felles med Trump: Hun har en stor følgeskare på sosiale medier og hun har Document som ser det samme som hun ser. Men de som styrer opinionen følger ikke reglene for fair play.

Venstresiden er ute av stand til å se sin egen subjektivitet. De mister sympatien når de overspiller sine kort.

Dette vet og forstår Erna. Hun ser at Sylvi er tøff nok til å tåle trykket. Nå holdt hun ut lenge nok til at venstresiden overspilte, og viste sine kort. Igjen.

Sammen flytter Erna og Sylvi tyngdepunktet mot høyre. Uvegerlig.

Det ene tiltaket følger det andre, og det skjer over hele Vest-Europa.

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!