Foto: stortinget.no
 

Jon Helgheim og Mazyar Keshvari, begge stortingsrepresentanter for Frp, anklager Ap-leder Jonas Gahr Støre for grovere ordbruk enn Sylvi Listhaug la for dagen i Facebook-posten som skapte stormen mot henne og endte med hennes avgang som justisminister. Det melder NRK.

Utspillet de to har i tankene, er det samme som Listhaug viste til under pressekonferansen i dag:

– Vi har en justisminister som bevisst, kalkulert, nører oppunder akkurat det hatet som tok så mange liv 22. juli, sa Støre fra talerstolen i landsstyremøte forrige tirsdag.

I opposisjonen hevder mange at Listhaug skaper splid. Den beskyldningen får Støre i retur:

– Det er nok lett å se nå, at Støre ønska seg ett oppgjør om 22. juli. Det står han i sin fulle rett til, men å bruke oss i det oppgjøret, det mener jeg var veldig feil. Det har skapt en enorm splittelse mellom frontene nå, sier Helgheim, som er innvandringspolitisk talsmann for Frp.

Mazyar Keshvari anklager i praksis Ap-lederen for dobbeltmoral:

– Det Støre beskyldte Listhaug for, er langt verre enn det Listhaug noen gang har sagt.

Dette er etter Keshvaris og Helgheims oppfatning ensbetydende med å si at Listhaug og hennes meningsfeller er høyreekstreme. Hva skal man ellers legge i ordene «akkurat det hatet»?

Aps stortingsrepresentant Åsmund Aukrust sier i en kommentar at partiet egentlig mener noe annet:

– Vi beskylder dem ikke for å være høyreekstreme. Vi beskylder dem for å vite hva de gjør, sier Aukrust, og utdyper:

– Man kan bare ta en titt i kommentarfeltet under Listhaugs innlegg på Facebook. Der er det et utbredt hat mot Ap. Listhaug har vært med på å spre konspirasjonsteorier med sitt innlegg. Det er derfor vi ikke har tillit til hennes om justisminister, sier Aukrust.

Det er ikke så lett å se hva som er konspiratorisk ved å fastslå at Ap setter fremmedkrigeres rettssikkerhet foran nasjonens sikkerhet. Og er det «hatet» Aukrust mener å se i Listhaugs kommentarfelt, virkelig «akkurat det hatet» som fikk Anders Behring Breivik til å drepe 77 mennesker?

Som vanlig er det ingen logisk sammenheng i det Ap sier. Kanskje er det derfor Frp-representantene etterlyser mer debatt om saken:

Ap-leder Støre sa under Debatten på NRK at Ap kommer til å «bruke 22. juli mer». Keshvari vil vite hva Støre vil diskutere om temaet.

– Jeg mener det er på tide med en real meningsutveksling. Først må vi finne ut hva konkret Støre ønsker mer debatt om. Det var han som reiste temaet, sier han.

Vi vet utmerket godt at det aldri vil komme noen klare svar fra Støre. Han kan ikke si rett ut at Frp er høyreekstreme, og han kan heller ikke unngå å la 22. juli hefte ved partiet på mer subtile måter. Spørsmålet er hvor mange velgere som i lengden viser tillit til en tåkefyrste.

 

Bestill «Europas underlige død» av Douglas Murray bok fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂