Statsminister Erna Solberg (H)  på valgkampturné før stortingsvalget. Foto: Hanna Johre / NTB.

Et FrP på under 10 prosent knuser Høyre-leder Erna Solbergs drøm om et borgerlig flertall. Nå ber hun om full innsats fra alle borgerlige partier. Høyre kan ikke vinne alene.

NTB (Bibiana Piene) forteller at Erna Solberg legger inn et nytt gir frem mot høstens stortingsvalg. Hun innser at den svake oppslutningen om de øvrige borgerlige partiene er den største trusselen mot at hun skal kunne fortsette som statsminister.

– Alle fire partiene må slåss for fornyet makt, slår Solberg fast overfor NTB.

FrP er nå mer enn halvert siden valget i 2017. På en ny måling for Dagbladet før helgen faller partiet til et historisk bunnivå med 7,2 prosents oppslutning. I tillegg står både Venstre og KrF i fare for å havne under sperregrensa.

FrP ser heller ikke ut til å satse så hardt på dette valget, men heller peile seg inn på valget i 2025. Blant annet har det vært lite blest om valgkampåpningen til partileder Sylvi Listhaug i Møre og Romsdal før helgen.

Det er dårlig nytt for Solberg, som trenger et stort FrP for å få flertall.

– For meg er det et rart signal å gi. Jeg tror velgerne vil ha politikere som ønsker gjennomslag i neste fireårsperiode. Men jeg tror også at det er det FrP vil, sier hun diplomatisk.

Regjeringsalternativ i det blå

Selv om de borgerlige skulle greie å snu valgvinden og vinne valget til høsten, er det høyst uklart hvordan Solbergs nye regjering eventuelt vil se ut.

I sine åtte år som regjeringssjef har hun ledet fire ulike regjeringer, men vil ikke si hvem av dem hun eventuelt vil fortsette med.

– Det aller viktigste er at vi gjør en forpliktelse overfor velgerne om at dersom det blir et borgerlig flertall, blir det også en regjering utgått fra borgerlig side. Da må vi finne ut av det, sier statsminister Erna Solberg til NTB.

Hennes drømmeregjering bestående av alle de fire borgerlige partiene virker per i dag lite realistisk. Venstre og FrP kan ikke utstå hverandre, og FrP ønsker seg tilbake til tida med blåblå regjering. Solberg vil ikke si hva hun tenker om dét ønsket, men svarer heller:

– Hvis vi får fornyet makt, og det bør alle fire partiene slåss for, så gir det oss en forpliktelse til å finne ut av dette, sier Solberg.

Regjeringens sammensetning kan dermed forbli et åpent spørsmål til etter valget. Men en ren Høyre-regjering er utelukket, slår hun fast.

Blør velgere

Hennes mål er å få Høyre tilbake til 25 prosent, men partiet sliter på målingene og har nå drøyt 20 prosents oppslutning. Det er likevel ingenting mot Venstre, KrF og FrP, som alle blør velgere.

– Hva er grunnen til at Høyre bare har en svak nedgang, mens de andre raser? Er det farlig å samarbeide med Erna Solberg?

– Nei da, det er det ikke. Men vi har jo mange statsråder og høy grad av synlighet. Jeg tror det handler om at Høyre er et helhetsparti. Våre velgere vet at vi må gjøre kompromisser, og skjønner at dét er en del av å sitte i regjering.

Lørdag avsluttet Solberg en tre dager lang valgkampmaraton på Øst- og Sørlandet med proppfullt program. Fredag møtte hun velgere ved Grisen storsenter utenfor Tvedestrand.

Valgkampen er i gang for fullt.

Sommerlesning fra Document forlag: 

Kjøp Peder Jensens bok her!

Ny bok!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Gi gjerne et ekstra bidrag til Document i sommer:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.