Erna Solberg (H) og Olaug Bollestad (KrF).  Foto: Carina Johansen / NTB

Erna Solberg (H) bør bli Norges neste statsminister, ifølge KrF-leder Olaug Bollestad. Venstre er mer avventende.

Partiene har nå så smått begynt å sikte seg inn mot kommende stortingsvalg, høsten 2025.

Etter turbulensen man har sett omkring Høyre-leder og tidligere statsminister Erna Solberg, har det vært et spørsmål om hun fortsatt er aktuell som borgerlig statsministerkandidat ved det valget.

Selv har hun gitt uttrykk for at hun er det, og partiet synes å slutte opp om henne. Riktignok har det vært en del kritiske røster, se artikkel under, men Solberg synes å stå relativt støtt i Høyre.

Nå ser det også ut til at en av de tradisjonelt viktigste allierte for Høyre, nemlig KrF, vil peke på Erna Solberg som Norges neste statsminister.

KrF-leder Olaug Bollestad har uttalt seg om saken, melder NTB.

– Erna var en god leder av regjeringen som KrF var en del av, og en god statsminister for landet. Jeg tenker at hun også inn i framtiden er en person som kan skape trygghet og tillit, sier Bollestad til NRK.

Kontrollkomiteen på Stortinget behandler for tiden en habilitetssak mot Solberg. Den er knyttet til Solbergs ektemanns handel med aksjer mens hun var statsminister.

Men Bollestad har altså tillit til Solberg uavhengig av utfallet.

– Nå snakker jeg om Erna som person, og så er det ting på utsiden som har vært ganske vanskelige, men allikevel, sånn jeg kjenner henne og sånn jeg har jobbet sammen med henne, sånn hun ledet regjeringen, har jeg tillit til at hun også kan gjøre det igjen, sier Bollestad, og fortsetter:

– Og så skal jeg jo også lytte til kontrollkomiteen, men som person og leder, så har jeg tillit.

Dermed kan nok et mulig hinder for Erna Solbergs tredje periode som statsminister være ryddet av veien.

KrF har lørdag landskonferanse på Gardermoen.

KrF-leder Bollestad har nylig erklært at hun selv ønsker seg fire nye år på Stortinget, og hun er også klar for å gå inn i en ny borgerlig regjering. Bollestad har vært KrF-leder siden 2021.

– Hovedstrategien min er å fornye, forsterke og forbedre organisasjonen og KrFs politikk. Vi har mange talenter, og det er min lederoppgave å bygge opp om dem, slik at de kan komme inn fra siden og overta partiet når tiden er inne, sier hun til NTB.

Venstre-leder Guri Melby: – Jeg er ikke statsministerkandidat

Høyres andre allierte, Venstre, ser heller ikke ut til å ville slåss for å sikre statsministerjobben til sitt eget parti.

Men man slutter ikke umiddelbart opp om Erna Solberg som ny statsminister.

Venstre-leder Guri Melby mener det ikke er realistisk at hun selv skal være statsministerkandidat.

Men hun er heller ikke klar for å peke på Erna Solberg, melder NTB.

– Selv om det går bra på målingene, så må et parti ha større oppslutning enn 6 prosent for å få statsministeren. Så det er ikke realistisk akkurat nå, svarer Melby til Aftenposten på spørsmålet om hun er statsministerkandidat.

Hun sier Venstre ikke har startet prosessen med å diskutere om de igjen skal stille seg bak Høyre-leder Erna Solberg som statsministerkandidat i 2025. Hun er usikker på om Solberg vil ha den nødvendige tilliten.

– Det er ganske mange som har en formidabel jobb å gjøre med å gjenreise tilliten, og det inkluderer Erna Solberg, sier Melby.

Hun lover imidlertid at Venstre vil klargjøre hvem de ønsker som statsminister i god tid før valget.

Ifølge de fleste meningsmålinger i senere tid vil det ligge an til borgerlig seier ved neste stortingsvalg. Støre-regjeringen sliter tungt med populariteten blant velgerne.

Men det er fortsatt en stund til, og endringer skjer raskt i norsk politikk, har man erfart de seneste månedene.

Les også: 

Tidligere Høyre-ordfører mener Solberg bør gå av

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag!


Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.