Statsminister Erna Solberg (H). Foto: Berit Roald / NTB.

Statsminister Erna Solberg (H) lar seg ikke knekke av dystre meningsmålinger. Hun tror valget til høsten kan vinnes, slik at hun fortsetter å styre.

Det er i en tale til Høyres sentralstyre Erna Solberg uttrykker sin optimisme foran høstens stortingsvalg.

Ifølge VG mener hun utsiktene langt fra er så dårlige som enkelte vil ha det til.

– Jeg tror en historisk tredje valgseier er innen rekkevidde, sa Solberg i talen til Høyres sentralstyre søndag.

Hun lar seg ikke skremme av svake tall i målingene:

– Jeg har sett meningsmålingene. Men vi har ikke tenkt å gi oss. Vi har snudd dette før. Vi i Høyre har tenkt å slåss til siste slutt. For hver bidige stemme, sier hun ifølge VG.

I meningsmålinger det siste halvåret har det ligget an til et temmelig klart rødgrønt flertall.

VG skriver:

I Kantars ferske måling for TV 2 for juni, fikk Arbeiderpartiet en oppslutning på 24,7 prosent. Det var en fremgang på 3,6 prosentpoeng fra måneden før. Høyre fikk 18,2 prosent, litt større enn Senterpartiet, som er en tilbakegang på 6,1 prosentpoeng.

Selv om Arbeiderpartiet ser ut til å ha stanset den nedgangen partiet har hatt i lengre tid, er det først og fremst Senterpartiet og SVs fremgang som gjør at mange tror på en rødgrønn valgseier.

Forspranget til de borgerlige er betydelig:

Til sammen ville de rødgrønne partiene fått hele 112 mandater på Stortinget, hvis Kantars måling var valgresultatet. Det utgjør to tredeler av alle representantene på Stortinget, skriver VG.

Høyre/Frp/KrF/Venstre ville fått 57 mandater.

For å ta igjen et slikt forsprang på kun tre måneder, vil Solberg blant annet lansere en pakke for å skape flere jobber i privat sektor: :

– Høyre går til valg på en rekke konkrete grep som skal bidra til at det blir skapt flere jobber i Norge, sa hun i talen til sentralstyret.

Hun lover fortsatt fokus på lavere skatt:

– Vi gjør slik at ingen bedrifter i oppstarts- eller vekstfasen skal betale skatt for fordelen med en opsjon – før man faktisk har en gevinst å betale skatten med.

– Og vi kommer til å fortsette å redusere skatten på arbeidende kapital. Fordi den hemmer norske eiere i konkurranse med utenlandske eiere.

– Vi vil innføre et nytt målrettet skattefradrag for lavtlønnede unge under 30 år som er helt i starten av arbeidslivet.

Statsministerens optimisme bygger også på det som er oppnådd av den borgerlige regjeringen i den vanskelige pandemiperioden:

– Det har vært veldig uoversiktlig, men det ser bra ut nå. Vi har manøvrert godt. Ledigheten går ned. Veksten går opp. Vaksineringen går raskere. Dose nummer tre millioner ble satt denne uken. Og nå som sommeren her, skimter vi målstreken. Og når vi er helt i mål skal vi juble, sa hun til sentralstyret.

I september får hun og velgerne svaret på om dette er nok til å gi henne fire nye år som statsminister.

Det handler ikke kun om hvor fornøyde/ikke fornøyde velgerne er med de borgerlige. Mange vil også tenke på hva som faktisk er alternativet, og hvor forlokkende det er med et styre bestående av Ap, Sp og eventuelt SV, muligens med støtte av Rødt og MDG.

Bøker verdt å lese: 

Kjøp Asle Tojes bok her!