Erna Solberg  på Høyres landsmøte 2023. Foto: Alf Simensen / NTB

En ny måling gir et flertall med 95 av 169 stortingsplasser for de borgerlige partiene Høyre, Venstre, FrP og KrF. Alle de rødgrønne unntatt Ap går tilbake.

I aprilmålingen for Klassekampen og Nationen kommer de borgerlige ut med et klart flertall, og det ville ligget an til skifte av regjering om det var valg i dag.

Dermed ville Norges nye statsminister igjen hete Erna Solberg.

Mandatberegningen gir 95 av 169 stortingsplasser til de fire borgerlige partiene Høyre, Venstre, FrP og KrF.

NTB melder om saken.

Arbeiderpartiet har denne gangen en framgang på aprilmålingen for Klassekampen og Nationen, opp fra bunnivået på 16,5 prosent i mars til 18,6 prosent nå i april.

Partiet ligger likevel på et svært lavt nivå, som også bekreftes av andre målinger.

Høyre faller noe tilbake på denne målingen, til 30,8 prosent, mens Fremskrittspartiet vokser til 12,3 prosent.

Ifølge ekspertisen lover ikke målingen godt for de rødgrønnes kommunevalg om få måneder:

– Hvis dette skulle blitt resultatet i lokalvalget, ville det vært et rødgrønt blodbad rundt omkring i kommuner og fylker, sier valganalytiker Svein Tore Marthinsen til Nationen.

Han peker på at både Arbeiderpartiet og Senterpartiet har problemer med å holde på velgerne sine.

– Aldri har en nyvalgt regjering tapt så mange velgere på så kort tid. Det er absolutt historiske tall vi er vitne til nå, sier han.

De vedvarende svake tallene for Ap blir trolig et sentralt tema på partiets landsmøte om få uker.

Det noteres også at Sp går tilbake, SV svekkes etter valget av ny partileder i Kirsti Bergstø, Rødt står nokså stille, mens MDG virker å sitte fast der mange mener partiet hører hjemme: nemlig godt under sperregrensen.

Hele målingen (endring fra forrige mars i parentes): Rødt 5,3 (-0,1), SV 10,0 (-0,6), Ap 18,6 (+2,1), Sp 6,3 (-0,9), MDG 3,4 (-0,1), KrF 4,0 (+0,3), V 4,9 (+1,3), H 30,8 (-2,1), FrP 12,3 (+1,3), Andre 4,4 (-1,3).

Målingen er utført 11. og 12. april av Norfakta for Klassekampen og Nationen, og et utvalg på 1.006 personer er spurt. Feilmarginen oppgis å være fra 1,3 til 2,4 prosentpoeng.

Les også: 

Jan Petter Sissener om Støre: – Ekstremt svak leder

 

Bestill i dag:

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.