Blodferskt Senterpartimedlem Jan Bøhler og Sp-leder Trygve Slagsvold under pressekonferansen i regi av Oslo Sp, på Grorud flerbrukshus. Foto: Berit Roald / NTB

Hadde det vært stortingsvalg nå, kunne Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet dannet flertallsregjering, viser novembermålingen til NRK og Aftenposten. Men er Senterpartiet virkelig klare for et samarbeid med SV?

Den foreslåtte koalisjonen omtales av NTB tirsdag kveld:

Tallene viser at Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet ville få 85 av 169 mandater dersom det var stortingsvalg nå, skriver Aftenposten. Tidligere i høst har Ap-leder Jonas Gahr Støre vært avhengige av Rødt og/eller Miljøpartiet De Grønne for å få flertall.

– Dette er et godt tegn. At det er flertall for å skifte, er det viktigste, men at disse tre partiene ville fått flertall, ville vært ekstra bra, sier Støre til NRK.

Men en ting er hva Støre vil, en annen er hva Senterpartiet har ønske om. At Marit Arnstad er giret på desentralisering i den kommende valgkampen er det liten tvil om. Den parlamentariske lederen var tydelig på dette Stortingets trontaledebatt mandag 5. oktober. Det hun derimot ikke var klar på, var et mulig samarbeid med SV.

Sylvi Listhaug spurte henne rett ut:

Senterpartiet liker dårlig å få spørsmål om hvorvidt man er beredt til å samarbeide med Sosialistisk Venstreparti, Miljøpartiet De Grønne og Rødt etter valget neste år. Men etter alle solemerker må man det.

SV skal øke skatte- og avgiftstrykket med over 20 mrd. kr. Miljøpartiet De Grønne, som er for rikfolk flest, vil øke skatter og avgifter med 39 mrd. kr, og bensin- og dieselavgiften skal opp med 5 kr, noe som vil svi knallhardt, spesielt i distriktene, der folk er avhengige av bilen. Å fly skal bli så dyrt at vanlige folk knapt har råd til å reise på tur, og kommunistpartiet Rødt vil ha en økning på 40 mrd. kr. I dette selskapet er selv Arbeiderpartiet moderat. Oljenæringen, som bringer enorme inntekter til landet, skal alle disse legge ned. Nå har Senterpartiet vinglet seg nok unna. Vil Senterpartiet garantere at de etter valget ikke vil samarbeide med SV, Miljøpartiet De Grønne eller Rødt?

Det klarte ikke Arnstad å gi noe svar på.

NTB mener at en borgerlig koalisjon er utenfor rekkevidde:

Ifølge målingen er Høyre fortsatt landets største parti med 25,2 prosent oppslutning, noe som er en fremgang på 1,1 prosentpoeng.

Det hjelper likevel lite for Erna Solberg når både Venstre (3,3) og KrF (3,3) er under sperregrensen. Samtidig opplever tidligere regjeringspartner Fremskrittspartiet en nedgang på 2,1 prosentpoeng til 12,3 prosent.

Forutsetningen er altså at Senterpartiet skal fortsette en liten flørt med Arbeiderpartiet, men det er en skjør romanse så lenge SV, og dermed MDG og Rødt må være ringbærere. Det kommer neppe til å funke.

NTB gjengav tallene tirsdag kveld:

Oppslutningen til partiene fordeler seg slik: Rødt 3,3 (-1,9), SV 7,9 (+0,8), Ap 23,5 (+1,8), Sp 14,9 (+1,8), MDG 4,3 (-0,6), KrF 3,3 (+0,3), Venstre 3,3 (-0,3), Høyre 25,2 (+1,1), Frp 12,3 (-2,1) og andre 2,2 (-0,7).

Målingen er utført mellom 20. og 25. oktober. 942 personer ble intervjuet. Feilmarginen varierer mellom 1,1 og 3,2 prosentpoeng og er størst for de største partiene.

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.