Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Heiko Junge / NTB.

Arbeiderpartiet kaprer så vidt posisjonen som landets største parti på en ny meningsmåling, og bidrar til å sikre et solid flertall for den rødgrønne blokken.

NTB melder at Arbeiderpartiet får en oppslutning på 23,1 prosent på meningsmålingen Opinion har gjort for FriFagbevegelse, Dagsavisen og Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Men dette skyldes ikke voldsomt økt oppslutning om Arbeiderpartiet. Ap går nemlig fram med bare 0,4 prosentpoeng, en endring som er godt innenfor feilmarginen. Ap ligger stadig på det som historisk er svært svake verdier for partiet, og lite tyder på at det er noen nevneverdig medvind for partileder Jonas Gahr Støre.

Hovedrival Høyre mister imidlertid 1,1 prosentpoeng av sin oppslutning og faller tilbake til andreplass, med 21,7 prosent, på aprilmålingen.

Senterpartiet svekkes ytterligere og har en oppslutning på 19 prosent – tilbake 1,8 prosentpoeng fra marsmålingen.

Hadde målingen vært valgresultat, ville de rødgrønne uansett sikret seg et klart flertall på Stortinget. Ap, SV (7,7 prosent, -0,1 prosentpoeng) og Sp ville fått 94 mandater. Slår de sine pjalter sammen med Miljøpartiet De Grønne (5,7 prosent, +1,5) og Rødt (4 prosent, -0,8), har denne blokken sammen 111 mandater.

Men slik det nå ser ut, vil Ap, Sp og SV klare seg uten støtte fra de ekstreme ytterpartiene MDG og kommunistpartiet Rødt. De vil være plassert på sidelinjen der mange mener de hører hjemme.

Dagens regjeringspartier Høyre, KrF (3,1 prosent, +0,1) og Venstre (3,3 prosent, +1,1) ville blitt avspist med 41 mandater. Hvis Fremskrittspartiet finner fortsatt samarbeidsvilje, kunne de sluttet seg til den blå blokken med sine 17 mandater.

Gruppen Andre får 3 prosents oppslutning, opp 0.4 prosentpoeng. Denne jevnt og trutt voksende gruppen omfatter det nasjonalkonservative partiet Demokratene.

Har du ennå ikke lest den? 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!



 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.