Statsminister Jonas Gahr Støre mister popularitet også i Trondheim.  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Ap får rekordlave 21,5 prosent i Trondheim, mens Høyre får en oppslutning på 28,5 prosent i Adresseavisens og NRKs nye meningsmåling for byen.

Trondheim har tradisjonelt vært en god by for Arbeiderpartiet. Men også her daler oppslutningen om partiet nå kraftig.

Det er Norstat som har gjennomført denne seneste meningsmålingen, på oppdrag fra Adresseavisen og NRK.

Meningsmålingsinstituttets sjef for politiske målinger, Mads Motrøen, sier til avisen at målingen er den svakeste for Ap som de noen gang har gjort i Trondheim. Målingen er også den sterkeste trondheimsmålingen for Høyre som Norstat har gjort.

NTB melder om saken.

Alle de rødgrønne partiene (Ap, SV, MDG og Sp) har tilbakegang. Med et valgresultat som i målingen, ville partiene vært avhengige av ytterpartiet Rødt for å kunne styre byen videre.

Turbulensen omkring Trond Giske og Arbeiderpartiets voksende lokallag i Trøndelag ser ikke ut til å ha hjulpet partiet i Trondheim, tvert imot.

Den blå blokken, som består av Høyre, FrP, Venstre og Pensjonistpartiet, er her to mandater unna flertall.

I det siste har også flere nasjonale meningsmålinger gitt Ap historisk svake resultater. I en meningsmåling gjort for Dagsavisen, FriFagbevegelse og Avisenes Nyhetsbyrå i november oppnådde Ap 16,9 prosent. Dette var det svakeste resultatet partiet hadde fått i noen måling utført av Opinion.

Document omtalte denne målingen her.

På novembermålingen som Sentio har gjort for Nettavisen, gikk det enda verre for Ap. De fikk 16,7 prosent, og Sentio har ikke målt dem til lavere oppslutning noen gang. Les om denne målingen under.

Partienes oppslutning er som følger i Adresseavisens og NRKs novembermåling for Trondheim (endring i prosentpoeng fra julimålingen er oppgitt i parentes):

Ap 21,5 (-1,9), Rødt 9,2 (-1,4), SV 9,6 (-3,9), Sp 3,1 (-1,1), MDG 6,5 (-1,2), Venstre 6,0 (-0,5), KrF 1,5 (+0,1), Høyre 28,5 (+5,2), FrP 5,5 (+0,3), Pensjonistpartiet 5,5 (en del av «andre» ved forrige måling) og andre 3,1 (-1,0).

De mest markante resultatene er altså Ap og SVs tilbakegang, og Høyre fremgang.

Meningsmålingen er gjort av Norstat i perioden 14. til 17. november. 600 personer er intervjuet, og 425 har oppgitt partipreferanse. Feilmarginene ligger mellom 1,2 og 4,5 prosentpoeng.

Les også: 

Arbeiderpartiet med ny bunnmåling: 16,7 prosent

Bestill den nye boken fra Document forlag:

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.