Nidarosdomen Trondheim. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Høyre får 31,4 prosent i oppslutning in ny måling i den klassiske Ap-bastionen Trondheim. Men fortsatt er det knapt rødgrønt flertall i trønderhovedstaden.

Trondheim har lenge vært en av Arbeiderpartiets sterkeste bastioner. Men også her partiet på vikende front, for et Høyre i sterk fremvekst.

NTB melder om saken tirsdag kveld.

 – Det er et fantastisk tall og viser at mange i Trondheim ønsker en ny retning, sier Høyres ordførerkandidat Kent Ranum til avisa etter bykset på 10,8 prosentpoeng fra forrige kommunevalg.

I målingen som er gjort av Respons Analyse for VG, får Arbeiderpartiet 21,5 prosent – en klar tilbakegang fra 25 prosent ved valget i 2019.

For at Ap skal beholde ordførerkjedet er SV, Rødt, MDG og Sp aktuelle som samarbeidspartier.

Aps ordførerkandidat Emil Ranum sier til VG at både Sp og MDG kan vippe flertallet, avhengig av hvilken blokk de vil samarbeide med.

– Men akkurat nå kjemper jo alle partier for egne stemmer, og målingen viser bare hvor jevnt det er og hvor spennende valget blir, sier han.

Resultatene for de øvrige partiene er som følger (endring i prosentpoeng fra forrige kommunevalg i parentes):

SV 11,7 (0,4), FrP 7,4 (2,3), R 7,1 (0,2), V 7 (2,1), MDG 5,7 (-4,7), Sp 5,5 (-1,6), KrF 1,3 (-0,7), PP 0,3 (-4,5), andre 0,2 (-1,7).

Det noteres markant tilbakegang for spesielt MDG og Pensjonistpartiets lokale liste i byen. Også Sp gjør det nå dårlig i Trondheim.

Målingen ble utført mellom 19. og 22. juni. Det er 601 respondenter, og feilmarginen er på 2,5-4 prosentpoeng.

Nåværende Trondheim-ordfører Rita Ottervik (Ap) har vært på posten siden 2003. Før henne var det Høyreordfører i Trondheim fra 1990.

Les også: 

Papirløse får rett til kommunal bolig i Trondheim

Sommerlesning! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.