Kent Thomas Hågenstad Ranum. Høyres ordførerkandidat i Trondheim. Foto: Geir Olsen / NTB

Høyre går klart frem på VGs meningsmåling i Trondheim – men det holder så vidt ikke til å ta makten. Samtidig kan Sp  havne på vippen.

Det kan bli et uhyre jevnt valg i Trondheim, der de rødgrønnes lange styre kan ta slutt. Det skyldes ikke minst Høyres sterke fremgang i byen.

Det kan bli avgjørende hvem Sp, INP og Pensjonistpartiet velger å støtte.

VG har gjennomført en måling i Trondheim, og der er det jevnere enn på lang tid. NTB melder om saken.

– Dette viser at et skifte er mulig – det er like sannsynlig at det blir et skifte i byen som at det ikke blir det, sier ordførerkandidat Kent Ranum for Høyre til VG.

I VG-målingen får rødgrønn side 33 mandater – mens borgerlig side får 29.

I tillegg får Pensjonistpartiet 2 mandater og Industri- og næringspartiet 1 mandat. Dagens posisjon, bestående av Ap, SV, MDG og Sp får 28 av 67 representanter i bystyret. Det betyr at de trenger støtte av flere andre partier om de skal beholde makten.

Høyre får en oppslutning på 29 prosent, og suser fram fra forrige valg. Skal Høyre sikre seg makten må de få både Sp, KrF og Industri og næringspartiet (INP) med seg på laget.

Ap er fornøyd med 23,1 prosent oppslutning – selv om det er langt bak forrige valgresultat.

– Jeg er fornøyd med fremgang, og det er en oppgang for oss. Så det er vi glade for, sier ordførerkandidat Emil Raaen (Ap) til avisa.

Oppgjøret etter valget i Trondheim kan bli en nokså tydelig pekepinn om hvilken side partier som Sp, INP og Pensjonistpartiet har tenkt å befinne seg på i norsk politikk fremover.

Vil de sikre en rødgrønn maktbase, eller skal de bidra til et skifte i borgerlig retning?

Partienes oppslutning er som følger, med endring fra avisens forrige måling fra juni i parentes: Rødt 6,9 (-0,2), SV 12 (+0,3), Ap 23,1 (+1,6), Sp 2,9 (-2,6), MDG 6,5 (+0,8), Krf 1,7 (+ 0,4), Venstre 5,4 (-1,6), Høyre 29 (-2,4), Frp 6,4 (-1), INP 2,1 (Uforandret), PP 2,3 (+2), Andre 1,7 (+1,5).

Feilmarginen ligger på +/- 2,5 til 4 prosentpoeng.

Les også: 

Trondheim-måling: Høyre størst, Ap må kjempe for makten

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.