Nytt

Arbeiderpartiet faller dramatisk i Trondheim og mister hvert tredje mandat på en ny måling. Rita Ottervik (Ap) sitter likevel trygt i ordførerstolen.

Ap faller med 13,8 i forhold til forrige kommunevalg, fra 41,5 prosent til 27,7 prosent, ifølge en måling fra Respons Analyse for VG og Adresseavisen.

– Tilbakegangen for Arbeiderpartiet er dramatisk, men de beholder makten fordi resten av venstresiden går frem og veier opp tapet, sier daglig leder i Respons Analyse, Thore Gaard Olaussen, som har utført meningsmålingen.

Trondheimordføreren må konstatere tilbakegang også fra forrige måling i juni. Partiet er tilbake på nivået man lå på februar.

Men Ottervik slår fast at samarbeidspartiene som styrer i Trondheim har en samlet oppslutning på over 60 prosent.

Tyngdepunktet forskyves mot ytre venstre. SV går mest frem (+5,1) til 11,3, Rødt øker med 3,6 til 6,1. MDG får 9,2 (+1,5)

Dermed er SV, Rødt og MDG samlet nesten like store som Ap i Trondheim.

SVs ordførerkandidat Mona Berger sier at det viktigste for SV, om partiet skal være med og styre Trondheim, er å få trukket Ap mot venstre.

Ap og Rita Ottervik har styrt Trondheim i 16 år, men har vært gjennom en tillitskrise og flere interne konflikter.

Trondheim styres av en koalisjon av AP, MDG, SP, KrF og Pensjonistpartiet. SV og Venstre har trukket seg ut av den såkalte regnbuekoalisjonen.

Øvrige partier: Høyre 22,4 (+2,4), Frp 6,1 (-0,3) Sp 6,7 (+4,0).

 

Kjøp Roger Scrutons bok «Konservatismen» fra Document Forlag her!