Statsminister Jonas Gahr Støre etter sentralstyremøte i Arbeiderpartiet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Nedturene bare fortsetter for Arbeiderpartiet. I en ny måling fra Respons Analyse for VG faller partiet med 1,5 prosentpoeng, til 18,5 prosent. Høyre får igjen en jubelmåling.

Respons Analyses novembermåling for VG er nitrist lesning for statsminister Jonas Gahr Støre og den øvrige Ap-ledelsen. Dette er rett og slett den verste Respons-målingen for Ap noensinne, skriver VG.

Det er en magert trøst for partiet at man har fått enda verre målinger i fleisen de siste dagene. I forrige uke fikk partiet 16,9 prosent på en måling fra Dagsavisen, ANB og FriFagbevegelse.

Med flere påfølgende målinger med en oppslutning godt under 20 prosent, virker det om som Ap må innstille seg på å være et parti av en helt annen og mindre størrelse enn tidligere.

– Vi har en jobb å gjøre. Dette er langt unna det nivået vi ønsker å ligge på, sier Ap-nestleder Bjørnar Skjæran.

Høyre går 2 prosentpoeng frem, til en oppslutning på sterke 32 prosent. Det ville gitt hele 60 mandater, mot Aps nå nokså bedrøvelige 35.

Sammen med Fremskrittspartiet har Høyre her 82 mandater, og de ville ha fått flertall sammen med Venstres 9. Man hadde klart seg uten KrF.

Denne gangen kom det likevel et bittelite lyspunkt for dem rødgrønne regjeringen:

Aps regjeringspartner Senterpartiet går 1,1 prosentpoeng fram til 6,6 prosent. Likevel har over 60 prosent av partiets velgere forlatt dem siden 2021. Høyre har tatt over nesten 200.000 av velgerne som stemte på Sp i 2021.

Også den to ytterliggående sosialistpartiene SV (8,5 prosent, ned 1,3) og Rødt (6,1 prosent, ned 0,9) gjør det nokså svakt i denne målingen. Aps svake resultat gir med andre ord lite fremgang for disse to partiene ytterst til venstre.

MDG ligger også denne gangen under sperregrensen, med 3,9 prosent (opp 0,2). Den store klimamønstringen i Egypt og medienes voldsomme og ensidige kjør i denne forbindelse, ser ikke ut til å hjelpe MDG nevneverdig.

Heller ikke FrP har mye å feire, partiet får temmelig svake 11,9 prosent, ned 1,2.

Man merker seg at nettopp FrP ikke får en større andel av den borgerlige fremgangen som nå i all hovedsak havner hos Høyre.

For øvrige partier er oppslutningen som følger: Venstre 5 (0,9),  KrF 3,3 (0,4), Andre 4,2 (0,3).

Meningsmålingen ble gjennomført av Respons Analyse for VG i perioden 9.–14. november. Det er gjort 1.000 intervjuer og det er feilmargin på 2–3 prosentpoeng.

Les også: 

Nedslått Støre tar menings­målingene personlig

Bestill den nye boken fra Document forlag:

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.