Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet går fram og den gamle rødgrønne blokken får 81 mandater. Men Støre trenger hjelp fra enten Rødt (10) eller MDG (8) for å sikre flertallet.

Arbeiderpartiet går fram med 4,2 prosentpoeng og er nå større enn Høyre for første gang siden desember i fjor, ifølge en måling gjort for ANB.

Målingen er gjort av Opinion på oppdrag for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Den viser at Høyre går tilbake med 3,5 prosentpoeng og får en oppslutning på 23,6 prosent, mens Arbeiderpartiet ender med en oppslutning på 28,2 prosent.

Ap-leder Jonas Gahr Støre er fornøyd.

– Vi har strevd med å få oppmerksomhet om politiske saker det siste halve året. Vi har fått gjennomslag for styrket eldreomsorg, bedre orden i arbeidslivet og for å begrense de kommersielle interessene i velferden. Men alt dette har kommet i skyggen av intern støy, sier han til ANB. Han mener regjeringen har hatt problemer med å håndtere kriser i løpet av sommeren og trekker blant annet fram luftambulansekrisen og fastlegekrisen.

– Vi ser også en manglende oppfølging av terrorberedskap. Nå sist ved Per Sandberg-saken viser regjeringen at den tar altfor lett på spørsmål om moderne sikkerhetstrusler, sier Støre.

Også Høyres regjeringspartnere, Frp og Venstre, går tilbake på målingen. Frp får en oppslutning på 12,6 prosent (-0,4), mens Venstre går tilbake med 1,7 prosentpoeng til en oppslutning på 2,4 prosent. Dette ville gitt de borgerlige partiene 71 mandater, og flertallet ville ha røket dersom målingen var et valgresultat.

For de øvrige partiene er oppslutningen på målingen som følger (endring i parentes): KrF: 4,2 (+0,4), Sp: 11,2 (+0,6), SV: 6,6 (+0,1), Rødt: 5,8 (+1,0), MDG: 4,1 (-0,1), andre: 1,2 (-0,7).

– Arbeiderpartiet har tidligere mistet mange velgere til Senterpartiet, SV og Rødt. Nå holder de partiene stand, samtidig som Ap går fram. Det gir en tydelig gevinst for de rødgrønne, sier valgforsker Johannes Bergh.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂