Den siste meningsmålingen viser at Jonas Gahr Støre vil bli avhengig av «kommunistene i Rødt for å kunne overta makten», som NTB skriver. Det er rene ord for pengene.

På Norstats siste måling for Vårt Land får venstresiden flertall på Stortinget, fordi både KrF og Venstre raser under sperregrensen. Begge partiene får 3,7 prosent. Selv om Rødt står på stedet hvil på 4 prosent, kaprer partiet mandatene Ap, SV og Senterpartiet er avhengige av for å få flertall til regjeringsmakt.

Den som tror Ap får noen lett tilværelse med Rødt på vippen, kan måtte revurdere. Rødt er selvhevdende.

– De som trodde at Rødt var et blaff eller «one-man-show», har undervurdert oss. Vi er kommet for å bli, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Vårt Land.

Når SV og Rødt til sammen blir like store som Sp forrykkes balansen i retning venstre.

– Ap vil sannsynligvis fremstå som mer radikalt ettersom de må vinne tilbake velgere som er tapt til de andre venstrepartiene, sier valgforsker Svein Erik Tuastad, førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger (UiS).

Det bekymringsfulle for Ap er at partiet later til å ha satt seg i underkant av 25 prosent. Det er ikke lenger et blaff.

Høyre er fortsatt det største partiet med 26,4 prosent (+1,1). Arbeiderpartiet henger etter med 24 prosent og får en liten nedgang på 0,3 prosentpoeng. Frp står på stedet hvil med 15,4 prosent (-0,1).(NTB)

Vi snakker om en permanent endring av det politiske landskapet. Om Venstre klarer å vokse på regjeringsdeltakelse, gjenstår å se. Det ser mørkere ut for KrF. Partiet har selv manøvrert seg inn i dødmannsposisjon.

Mandatfordelingen gir 86 mandater til partiene som står vil venstre og kunne dannet et parlamentarisk grunnlag for en regjering ledet av Ap-leder Jonas Gahr Støre. Ap får 45, mens Rødt og SV får 20 til sammen, som er like mange som Senterpartiet får. I tillegg får MDG ett mandat som i dag.

For de øvrige partiene er oppslutningen slik: KrF 3,7 (-1,1), Sp 10,9 (-0,1), SV 6,8 (+0,2), Venstre 3,7 (-0,6), Rødt 4 (-) og MDG 2,9 (+0,6).

Målingen er basert på 933 intervjuer fra 24. til 30. april. Feilmarginen på målingen er ikke oppgitt. (NTB)

SV var også parkert. I kompaniskap med Rødt kan det dra Ap mot venstre, et lenge ettertraktet mål. Sterke krefter i Ap vil også det. Vil Støre kunne håndtere en slik situasjon?

 

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!