V-leder Trine Skei Grande på pressekonferansen lørdag kveld.

Venstre vil innlede formelle regjeringsforhandlinger med Høyre og Frp, informerte partileder Trine Skei Grande lørdag. VG:

– Å få til en regjering på borgerlig side kommer til å være vanskelig. Men vi skal gi det en sjanse, sier Grande, og legger til:

– Jeg har stor respekt for at det er uenighet i Venstre om at dette er riktige veien å gå. Men jeg ber dere om å gi meg og stortingsgruppen en sjanse, sier Venstre-lederen.

Partileder Trine Skei Grande forsikret pressen og partifeller lørdag kveld om at partiet er villig til å gjøre jobben som trengs for å dreie regjeringen i en mer sosialliberal retning. Grande poengterte også at partiet har klare krav for prosjektet:

– Hvis vi skal gå i regjering handler det om det store sosiale prosjektet som er den frihetsreformen Norge trenger. Vi skal stå på for at det skal bli en grønnere regjering, en rausere regjeringen som ser mennesker og løfter dem som trenger det, og en gjenkjennbar sosialliberal regjering på de klassiske områdene.

Grande opplyste at hun har landsstyret i ryggen, men det er et landsstyre med store forventninger til hva partiet kan få til i en regjering; Forventningene reflekterer løftene partiet ga i valgkampen.

– Vi lovte å satse på skolen, ta vare på miljøet og å skape nye arbeidsplasser over hele landet. Vi lovte å søke samarbeid på borgerlig side for å gå gjennomslag for våre verdier og vår politikk. Vi lovte å alltid være på lag med framtida. Det er jeg stolt av at vi har stått sammen om i hele høst, sier Grande i en melding.

Når forhandlingene er over, får landsstyret resultatet til behandling, for så å gi stortingsgruppen et råd om Venstre bør gå i regjering eller ikke.

Historisk

Venstres beslutning lørdag er historisk, og Grande høstet stående applaus fra egne rekker etter at beslutningen var kunngjort.

Venstre har aldri tidligere sittet i regjering med Frp. Tvert imot har partiet tidligere drevet valgkamp mot at Frp skulle få innflytelse i norsk politikk.

VG påpeker at så sent som i 2009 sa daværende Venstre-leder Lars Sponheim at han heller ville ha Jens (Stoltenberg, red.anm.) enn Jensen (Frp-leder Siv Jensen, red.anm.).

Sponheim signerte også et skriftlig løfte om at han ikke ville samarbeide med noen regjering Frp deltok i.

 

Kjøp Kent Andersens bok her!