Stadig mindre å smile for: MDGs partileder Une Bastholm og nestleder Arild Hermstad. Foto: Fredrik Hagen / NTB.

Rødt har grunn til å juble over målingen fra Vårt Land. For MDG ser det derimot bekmørkt ut, det samme gjelder KrF og Venstre. De tre er på vei mot skyggenes dal i norsk politikk.

NTB melder at Kommunistpartiet Rødt får en oppslutning på 5,8 prosent, den høyeste noensinne i en Vårt Land-måling. De er dermed mer enn dobbelt så store som de andre «småpartiene» på Stortinget. MDG får nå kun 2,8 prosent, KrF 2,7 og Venstre 2,6.

Det kan se ut som om den omfattende mediedekningen i «Lan-dramaet» i Oslo har hatt en effekt. Rødts prinsipielle holdning mot det mange ser som maktmisbruk fra MDG, kan ha gitt positiv uttelling for partiet.

Gode tall for Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB.

For MDG har pilene pekt nedover en stund. Partiet kaver langt under sperregrensen, og ser ut til å gå mot et svært dårlig valg. Det at partiets «frontfigur» Lan Berg fikk sparken for kritikkverdig oppførsel i Oslo-byrådet, styrker verken henne eller partiets stilling. Spørsmålet ser ut til å være hvor lite partiet blir på Stortinget, ikke hvor stort.

Ellers noteres det at Arbeiderpartiet er største parti, med 24,9 prosents oppslutning (-0,1), fulgt av Høyre med 22,1 (-1,6) og Senterpartiet med 17,5 (+1,3).

Fremskrittspartiet er med sine 9,6 prosent (-0,3) fortsatt landets fjerde største parti, med en viss avstand ned til SV (8,4, opp 0,9)..

Ap og Sp ville med resultatet fått 79 representanter (46+33) på Stortinget. Med støtte av SVs 16 representanter vil de derimot ha god margin til de 85 representantene som må til for å danne flertall.

– Målingen synes å reflektere noe reelt, nemlig at det er et veldig solid rødgrønt flertall der Ap, Sp og SV har flertall alene. Jo lenger den situasjonen er stabil, jo dårligere ser det ut for de borgerlige, sier valgforsker Johannes Bergh.

Målingen ble gjennomført av Norstat fra 15. til 20. juni med 930 respondenter. Man skal imidlertid merke seg at det oppgis at målingen har en feilmarginen mellom 1,0 og 3,5 prosentpoeng (!)

Mange vil mene at meningsmålerne bør levere vesentlig større presisjon enn som så, hvis de skal ta seg betalt for politiske målinger fremover.

Medier som Document kan ikke annet enn å forholde seg til de tall som serveres, og kommentere dem. Men vi tar alle forbehold om kvaliteten på på målingen, når feilmarginen er så betydelig.

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Kjøp Asle Tojes bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.