Ap-leder Jonas Gahr Støre under den NRK-sendte partilederdebatten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Målingene går opp og ned fra dag til dag. Nå ligger igjen Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti an til å få et flertall med 87 mandater i Stortinget, to dager før valget.

Mange opplever at det kan være vanskelig å forholde seg til stadig svingende målinger.

Men NTB melder uansett sent fredag om en måling som viser at trekløveret Ap, Sp og SV kan ende i regjering sammen – uten å måtte lene seg på kommunistpartiet Rødt eller det ytterliggående MDG. Dermed vil Rødt og MDG være satt på sidelinjen i alt som har med regjeringsforhandlinger å gjøre, til manges lettelse.

Det er nå snakk om Norfaktas siste måling før valgdagen, for Nationen og Klassekampen.

De tre rødgrønne får her et knapt stortingsflertall på 87 mandater, med Aps 44 mandater, Sps 28 og SVs 15. Det kreves 85 mandater for å få flertall i Stortinget.

Fløypartiene Rødt og MDG har svingt veldig i målinger de siste par uker, men er nå over sperregrensen. De får henholdsvis 5,4 og 5,9 prosent, mens Venstre og KrF faller under. Spesielt MDG har på en del målinger slitt med å komme over denne viktige grensen. Dette partiet synes å ha stagnert i opinionen, og viser en oppslutning godt under de forventninger som har vært skapt i deler av pressen.

Ap er et hestehode foran Høyre som Norges største parti. Sp er fortsatt tredje størst, og leder med 14,8 prosent foran SVs 8,2 prosent. Ap er dermed større enn Sp og SV til sammen, både i oppslutning og i antall mandater.

Slik er partienes oppslutning (endring fra august i parentes):

Rødt 5,4 (+0,1), SV 8,2 (-0,4), Ap 24 (+0,3), Sp 14,8 (-1), MDG 5,9 (+1,4), KrF 3,6 (+0,6), Venstre 3,8 (-0,7), Høyre 19,1 (-1,7), Frp 11,8 (+0,9).

Målingen er gjennomført av Norfakta 7. og 8. september, og et representativt utvalg på 1.003 personer er spurt. Feilmarginen ligger mellom 1,2 og 2,6 prosent og øker som vanlig med partienes oppslutning.

Neste måling kan allerede i morgen  vise et helt annet resultat spesielt for partiene rundt sperregrensen.  Fasit på det hele kommer sent mandag kveld. Da kan meningsmålingsinstituttene ta seg en velfortjent ferie, etter å ha bombardert mediene med partimålinger de seneste månedene.

De som ikke kan ferie med det første, er lederne for de tre rødgrønne partiene som trolig må ut i temmelig tøffe regjeringsforhandlinger, der ikke minst Sp og SV har en del floker å løse. Hvor Rødt og MDG kommer inn i et slikt bilde, er også uavklart i øyeblikket.

Nå er den her! Bestill årets boknyhet, full av sjokkerende avsløringer:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bestill også:

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:

Gi et bidrag til Document i dag:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.