Une Bastholm på MDGs landsmøte tidligere i år. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

MDG-leder og stortingsrepresentant Une Bastholm trekker seg som partileder av personlige grunner. Nestleder Arild Hermstad sier han er klar til å bli ny leder i partiet.

Nestleder Arild Hermstad tar midlertidig over partiledervervet i MDG, etter at Une Bastholm har meddelt at hun trekker seg.

Bastholm opplyste ifølge NTB om avgangen i en uttalelse på sin egen Facebook-side onsdag formiddag. Da hadde hun informert landsstyret og sentralstyret i et hastig innkalt samme morgen.

– Denne uken er altså min siste uke som partileder for MDG. Som dere sikkert skjønner, har ikke dette vært noen lett beslutning for meg. Men å være partileder er et verv som krever ekstraordinær innsats, tid og energi. Og jeg har erkjent at jeg har ikke den ekstra tiden og energien lenger. Jeg er rett og slett for strukket, skriver Bastholm på Facebook

Hermstad satt som nasjonal talsperson for MDG sammen med Bastholm i perioden 2018–2020. Da partiet på landsmøtet i 2020 gikk bort fra modellen med to talspersoner, ble Hermstad valg inn som nestleder.

Hermstad roste og takket Bastholm for innsatsen hun har lagt ned gjennom seks år i partiledelsen.

– Det berører oss alle sammen. Det er trist for Une, det er trist for meg, for ledelsen og alle i hele partiet, sa Hermstad under MDGs pressekonferanse i Arendal.

Han la vekt på at det har vært et godt samarbeid i partiledelsen. Bastholm avslutter som partileder neste mandag, og da vil Hermstad tre inn som fungerende leder. Han bekrefter at han er interessert i å ta over som partileder permanent.

– Jeg kommer til å si til valgkomiteen at jeg er kandidat til å være med i ledelsen framover. Jeg vil også være disponibel som lederkandidat, sa han.

MDG vil avholde ekstraordinært landsmøte i løpet av tre-fire måneder for å få en ny ledelse på plass.

Hermstad var partiets førstekandidat fra Hordaland ved stortingsvalget i 2021, men kom ikke inn. Han tilbakeviste at det blir en utfordring å lede partiet selv om han ikke er innvalgt på Stortinget.

– Vi har tre veldig dyktige stortingspolitikere, og jeg kommer til å jobbe tett med dem. Det kommer til å gå helt fint, sier han. Han viste også til at partiet er større lokalt enn representasjonen på Stortinget gjenspeiler, og at det også er viktig å ha kontakt med partiets lokale organisasjoner.

I Bastholms tid som leder har MDG jevnt og trutt sunket i oppslutning. Partiet havnet under sperregrensen ved stortingsvalget forrige høst (3,9 prosent), og har siden ligget mer eller mindre kontant på 2-3 tallet i målinger.

MDG har hatt vanskelig for å kunne sette agendaen i politikken, slik de en tid gjorde med klimasaken.

Partiets tidligere medieyndling Lan Marie Berg har også inntatt en mer tilbaketrukket og anonym rolle, etter at hun sist høst ble innvalgt på Stortinget. Før det var hun profilert som byråd i Oslo, en stilling hun måtte forlate etter diverse turbulens og økonomiske overskridelser.

Les også: 

Ny måling: MDG i fritt fall, bunnen i sikte

Bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Fikk du ikke med deg denne? Bestill den nå!

Kjøp Kents bok her!

Bestill også:

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.