Une Bastholm dansende på scenen på landsmøtet til MDG. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

MDGs landsmøte ga Une Bastholm fornyet tillit som partileder, mens Arild Hermstad og Ingrid Liland blir de to nestlederne i det ytterliggående partiet.

– Jeg gleder meg. Men jeg er også forberedt på de tøffe takene og de lange dagene, sa Bastholm i sin valgtale, ifølge NTB.

Hun hadde ingen motkandidater og ble valgt ved akklamasjon.

NTB skriver at Bastholm ble partileder i 2020, da MDG gikk vekk fra den tidligere ordningen med to nasjonale talspersoner. Hun var nasjonal talsperson fra 2016 til 2020.

Med seg på leder-laget får hun Arild Hermstad, som ble gjenvalgt som nestleder.

Hermstad ble utfordret av Kristoffer Robin Haug i nestledervalget, men den sittende nestlederen trakk til slutt det lengste strået og ble gjenvalgt med 125 stemmer, mot 78 stemmer for Haug.

I valgtalen fastslo Hermstad at MDG må vinne hjertene til flere velgere.

– Jeg vil at vi skal søke makt, slik at vi kan endre kursen i Norge, sa han.

Som nestleder nr. to valgte landsmøtet Ingrid Liland, etter kampvotering mot  Natalia Golis (41) og Kristoffer Robin Haug (37). Liland lovte å bruke tida framover på å utfordre vedtatte sannheter i norsk politikk.

– MDG er løvetannen i norsk politikk. Og den løvetannen har et stort ansvar foran seg, sa hun.

Hun nevnte ikke den stadig mer utbredte forestillingen om «klimakrise» som en av de vedtatte sannheter hun heretter vil jobbe for å utfordre.

Internt i MDG omtales Liland som en partistrateg.

– Egentlig ville hun bli popstjerne. Men hun nøyer seg altså med å bli nestleder i MDG i første omgang, sa stortingsrepresentant Rasmus Hansson i sin støttetale til Liland.

Liland overtar etter Kriss Rokkan Iversen, som ikke stilte til gjenvalg. Torkil Vederhus (33) ble samtidig gjenvalgt som partisekretær, også han uten motkandidater.

Mange vil merke seg at den tidligere medieyndling og frontfigur for MDG, Lan Marie Berg, ikke inngår i noe sentralt verv i partiet.

Hun er nå en nokså anonym stortingsrepresentant for MDG, etter en fargerik og til  dels omstridt karriere som samferdselsbyråd i det rødgrønne Oslo-byrådet.

Les også: 

Et desperat MDG har landsmøte: Raser mot Ap og Høyre

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.