Lan Marie Nguyen Berg, Ingrid Liland og partileder Arild Hermstad i sjøkanten under MDGs landsmøte på Fornebu. Foto: Javad Parsa / NTB

Denne helgen var det MDGs tur til å ha landsmøte, og det gikk i sykkelpolitikk, oljemotstand og klimamisjonering, pluss en del andre saker. Her er en oppsummering:

Miljøpartiet De Grønne (MDG) har brukt helgen til å finslipe sin (omstridte) politikk foran den kommende kommunevalgkampen.

Partiet har fått den ene svake meningsmålingen etter den andre i fleisen helt siden valget i 2021, og har et temmelig akutt behov for frisk vind i seilene.

Nettopp kommunevalget er ekstra viktig for MDG, da det er på kommuneplan, for eksempel i Oslo, at partiet har oppnådd sterkest markering og politisk gjennomslag.

NTB-Marius Helge Larsen har satt sammen en oppsummering av landsmøtet:

* Partileder Arild Hermstad kom syklende inn i salen da han skulle holde sin landsmøtetale.

* I talen refset Hermstad regjeringens oljepolitikk og beskyldte dem for å gjøre Norge til «verdens siste bensinstasjon».

* Få politiske saker var oppe til behandling på landsmøtet. Partiet vedtok nytt prinsipprogram og tok stilling til EU.

* MDG har nå gått inn for at Norge skal gå i forhandlinger med EU med sikte på norsk medlemskap.

* I forbindelse med EU-debatten ble det arrangert en fekteduell mellom ja-mann Paal Frisvold og nei-mann Adam Tumidajewicz. Premisset var at taperen måtte endre standpunkt. Frisvold tapte, uten at det vippet EU-avstemningen.

* Lørdag kunngjorde partileder Arild Hermstad fra talerstolen at han i neste uke skal bli byutviklingsbyråd i Oslo. Han tar over etter Hanna Marcussen, som for lenge siden varslet at hun går av.

* Fredag kveld holdt MDG en rusfri strandfest med bading, musikk og bål. Partilederen benyttet anledningen til å love hard satsing på å åpne strandsonen over hele landet.

* Partiets topper i storbyene var ute med et utspill om at de ønsker seg lokale rusreformer, og krever at regjeringen åpner opp for dette.

* MDGs strenge alkoholreglement vakte oppsikt i forkant av landsmøtet. På møtet ble det ikke servert vin til middagen, og det ble avholdt «hvit time» etter møteslutt hver dag. Men flere sentrale politikere ble observert i baren utover kvelden, noe som også var lov.

* Det strenge alkoholregelverket var kjempet fram av ungdomspartiet, Grønn Ungdom. Talspersonene, Margit Martinsen og Tobias Stokkeland, tok et oppgjør med alkoholkulturen i norsk politikk.

* MDG har valgt nytt sentralstyre. Flere av medlemmene ble gjenvalgt, men dagens ledertrio var ikke på valg.

* Da nestleder Ingrid Liland skulle holde tale på fredagen, tok hun på seg en pappkrone, danset og sang en sang fra musikalen «Hamilton» fra talerstolen. – Jeg gikk til valg på et rarere og mer særegent MDG, påpekte hun blant annet i talen.

* All maten på landsmøtet var vegetarisk. Noen opprørske delegater fra Trøndelag og Rogaland grillet imidlertid kjøttpølser med VG på slep før landsmøtemiddagen. De reagerer på for stort fokus på vegetar og kjøttkutt i partiet.

* Espen Esther Pirelli Benestad holdt fredag hilsningstale til landsmøtet, og sa at vekstvilkårene for transbefolkningen i Norge er dårlige. Den kjente legen og transaktivisten snakket også om det grønne samfunn.

* Lørdag morgen ble det arrangert yoga for deltakerne.

* Lørdag kveld ble det arrangert fuglekikking og Eurovision-fest på kvelden. Det var også en hagekonsert med Synne Sørgjerd.

* I prinsipprogrammet vedtok MDG at oljefondet må brukes til å investere i klimaløsninger og til å kompensere land som rammes hardt av klimaendringene.

* Partiet slo også fast at en grønn økonomi ikke kan være avhengig av å vokse.

Les også: 

MDG-lederen vil bruke olje­pengene på klima­løsninger

Velkommen til møte!

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.