Leder av MDG Oslo, Sigrid Z. Heiberg. Foto: Annika Byrde / NTB

Vi må holde fast på vår viktigste sak, sier MDG Oslo-leder Sigrid Z. Heiberg. Den mulige partilederkandidaten er uenig i at MDG ble for ensporet i valgkampen. Hun vil ha enda mer radikal klimapolitikk.

MDG har hatt svake meningsmålinger det seneste året. Helt siden partiet havnet un der sperregrensen ved valget igjopr høst, har man ligget mer eller mindre godt under denne grensen.

Dette har ført til en viss selvransakelse innad i partiet, som Document omtalte i en artikkel. Enkelte ledere i MDG har stilt spørsmålet om man har blitt for ensporede, for opptatt av klima og rett og slett for radikale.

Dette er leder av Oslo MDG, Sigrid Z. Heiberg, uenig i. Hun tror løsningen både for partiet, Norge og verden er at MDG bare kjører enda hardere på sine kjernesaker om klima og strenge klimatiltak.

Heiberg vurderer å stille som kandidat til det nasjonale ledervervet, etter Une Bastholms nokså brå avgang. Nå sier hun ifølge NTB at hun er uenig i hovedkonklusjonene i partiets interne evaluering av hvorfor det gikk galt ved valget i fjor:

– Vi er nødt til å holde fokus på den viktigste saken, som er klima- og naturkrisen. Vi kan ikke la oss distrahere av at alle andre partier forsøker å snakke oss bort fra problemet, som er overforbruk og en økonomisk politikk som er en katastrofe for kloden vår, sier hun til NTB.

Evalueringen, også omtalt som havarikommisjonen, ble ledet av nestleder Arild Hermstad, som enn så lenge er den eneste kandidaten til å ta over som MDG-leder etter at Une Bastholm overraskende trakk seg denne uka. Evalueringen konkluderte med at partiet var for krasst, kompromissløst og ensporet, og at den politiske ledelsen var utydelig.

Akkurat det siste om utydelig ledelse er Heiberg enig i, men ikke at det var feil å snakke så mye om klimaet og være kompromissløse.

Det vil hun tvert imot ha mer av.

Kamp om strategi

Hun sier hun og Hermstad deler både ideologi og den politiske analysen, men at det som skiller dem, er synet på strategien.

Heiberg varsler at hun vil delta i strategidiskusjonen fram mot både lokalvalget neste år og stortingsvalget i 2025, uansett om hun stiller som lederkandidat eller ikke.

Hun vil ha en radikal linje i partiet:

– Hvis ikke MDG holder fast i vår tids viktigste sak og er radikale, er det ingen andre som kommer til å gjøre det, sier hun.

– Nordmenn vil ha handling, hevder hun, uten å være tydelig på hvilke og hvor mange nordmenn dette er snakk om. Per i dag er det godt under 4 prosent av velgerne som støtter hennes parti.

Hun viser imidlertid til at MDG er i maktposisjoner lokalt, for eksempel i Oslo.

– Blir vi store nok nasjonalt, vil vi komme i maktposisjon, mener hun.

Hun berører ikke at det ved et valg i dag, ville vært svært lite igjen av MDGs maktposisjoner rundt om i landet.

Heiberg forteller at hun har fått mange oppmuntrende meldinger etter at hun torsdag gikk ut og sa hun kan tenke seg å stille som lederkandidat. Men hun har ennå ikke bestemt seg for om hun faktisk gjør det, og sier at hun fortsatt kan ende med å støtte Hermstad.

MDGs landsstyre er innkalt til et møte torsdag for å spikre planen for ledervalget. Det ligger an til at det blir avholdt ekstraordinært landsmøte 25. eller 26. november.

Hermstad overtar som midlertidig partileder på mandag. Dersom han velges til partileder, må landsmøtet også velge ny nestleder.

Les også: 

Lan Marie Berg ønsker ikke å overta som MDG-leder

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Fikk du ikke med deg denne? Bestill den nå!

Kjøp Kents bok her!

Bestill også:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.