Ikke oppnådd den helt store suksessen: Avtroppende MDG-leder Une Bastholm. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

MDG holder ekstraordinært landsmøte 26. november for å velge ny partileder etter at Une Bastholm trakk seg forrige uke. Jobben med å snu partiets nedgang ventes å bli krevende

MDGs landsstyre har besluttet at det skal bli holdt et ekstraordinært landsmøte digitalt 26. november, skriver NRK.

Une Bastholm trakk seg i forrige uke etter å ha sittet i ledelsen i seks år. Bastholm forklarte at hun trakk seg av personlige grunner, og viste blant annet til at hun har to barn i barnehagealder som hun gjerne vil se mer.

I hennes tid som partileder har MDG falt betydelig i oppslutning, og ligger nå mer eller mindre stabilt godt under sperregrensen i de fleste målinger. MDG er blitt et mini-parti, og kan stå i fare for å forsvinne helt.

Siden partiet havnet under sperregrensen ved valget i fjor høst, har partiet slitt med å gjøre seg bemerket i norsk politikk. Det har vært langt mellom de sakene man har fått oppmerksomhet på, og hele klima-tematikken virker for tiden uviktig og utdatert. Forsøket på å profilere seg gjennom hvalrossen Freya falt nokså pladask til jorden.

Nestleder Arild Hermstad er midlertidig partileder nå. Han har også gjort det klart at han kan tenke seg jobben permanent.

Partiets tidligere stjerne og frontfigur Lan M. Berg har opplyst at hun ikke ønsker jobben, noe Document omtalte. Hun skal imidlertid være interessert i  posisjonen som nestleder.

Det er ikke tett med aktuelle lederkandidater til partiet. MDG Oslos leder Sigrid Z. Heiberg har vært nevnt som aktuell. Hun var nylig i mediene i forbindelse med at hun uttalte at det MDG nå trenger, er mer, og ikke mindre radikal  klimapolitikk.

Mange vil være i tvil om en slik ytterligere radikalisering er veien å gå for et parti som ønsker å tiltrekke seg et bredere velgergrunnlag enn den lille skaren man per i dag har støtte fra.  Se link til tidligere sak om denne radikaliseringen under.

En hovedoppgave for den nye lederen vil være å snu den svake trenden, og prøve å heve oppslutningen om partiet. I første omgang må man ta sikte på å gjøre et godt kommunevalg høsten 2023, der blant annet den viktige posisjonen som byrådsparti i Oslo står på spill.

I det fjerne venter så stortingsvalget 2025, der det blir grunnleggende viktig for MDG å komme seg over sperregrensen.

Les også: 

MDG-topp i Oslo frykter partiet skal bli for lite radikalt

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Fikk du ikke med deg denne? Bestill den nå!

Kjøp Kents bok her!

Bestill også:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.