Arild Hermstad ble valgt som leder på MDGs ekstraordinære landsmøte. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Med én stemmes overvekt ble Arild Hermstad lørdag valgt til ny leder for MDG. Lan Marie Berg ble ny nestleder. Sammen skal de prøve å redde et parti som har parkert under sperregrensen.

Hermstad har fungert som partileder siden Une Bastholm i august kunngjorde at hun trakk seg. Valgkomiteen hadde innstilt på at Hermstad skulle fortsette i vervet.

På et ekstraordinært landsmøte lørdag ble så den nye ledelsen av partiet valgt.

Kristoffer Robin Haug stilte også som lederkandidat. Kampvoteringen ble rekordjevn. 102 stemte på Hermstad, 101 på Haug, og én stemte blankt. NTBs Anne Marjatta Gøystdal melder om saken.

Hermstad pustet lettet ut etter voteringen, og uttalte at prosessen med å velge ny leder har bidratt til å vise fram MDGs politikk.

Hermstad understreket at den nye partiledelsen skal se hele partiet, prioritere flere politikkområder, og at de vil være opptatt av å «komme seg ut av Oslo-gryta».

– Nå er jobben vår å bygge partiet videre og samle oss som ett parti, sa han.

Mange vil mene at det er en tøff oppgave som venter. I nesten alle meningsmålinger i år har MDG ligget under sperregrensen, og partiet oppfattes åpenbart verken som viktig eller relevant for velgerne.

Den tapende kandidat Kristoffer Robin Haug stiller seg bak den nyvalgte partiledelsen. Han skriver i en tekstmelding til NTB at de sammen skal ut og vinne lokalvalget neste år.

Hermstad ble av valgkomiteen beskrevet som «en selvfølgelig autoritet» i klima-, solidaritets-, miljø- og naturspørsmål. De pekte også på hans ledererfaring. Støttespillerne hans hevder at han dessuten når igjennom i mediene og er en god kommunikator.

Hermstad har sittet som nestleder siden han ble valgt på partiets landsmøte i april 2020. I perioden 2018–2020 var han partiets nasjonale talsperson sammen med Une Bastholm.

Han har også fungert som byråd i Oslo, dels for miljø- og samferdsel, dels for byutvikling. Det er delte meninger om hva han har utrettet i byrådet i Oslo.

Lan Marie Berg ny nestleder

Ettersom Hermstad tar steget opp som partileder, sto vervet som nestleder ledig. Den eneste kandidaten var den omstridte Lan Marie Berg. Hun ble valgt ved akklamasjon.

– Vi er et lite parti, men vi er sterke. Sammen kan vi skape håp og endring, sa Berg, og understreket at hun er toppmotivert til vervet som nestleder. Hun ble også valgt som partiets stedfortreder.

I tillegg til Berg fortsetter også Ingrid Liland som nestleder. Hun sto ikke på valg på landsmøtet.

Les også: 

Hermstad vil bli MDG-leder: Drømmer om å få partiet i regjering

Bestill den nye boken fra Document forlag:

Bestill også denne nyheten:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.